Is de IJsselsteinse raad wel zo sociaal?

In de gemeenteraadsvergadering van 11 november  heeft de PvdA met GroenLinks een motie ingediend om een inventarisatie te laten doen naar de mogelijkheden tot tijdelijke noodopvang voor asielzoekers voor 6 tot 9 maanden. Na de discussie is de motie verworpen met 15 stemmen tegen en 6 stemmen voor. Met name de coalitiepartijen stemden tegen. Ook de wethouder adviseerde negatief. Wat waren de grootste bezwaren? 

1. Er is een groot woonruimtetekort in IJsselstein. Dat is niet zo heel vreemd na 4 jaar met deze gemeenteraad met 2 grote de meerderheid hebbende coalitie partijen. Een voorbeeld is winkelcentrum De Clinckhoeff, waar de winkels verbouwd en vernieuwd zouden worden met daarbij veel nieuwe woonruimtes. Dat duurt nu al ruim 10 jaar zonder dat er 1 spade de grond in is gegaan. Een voorstel in de gemeenteraad tot het bouwen van tiny houses heeft het helaas niet gehaald. Ook is er door het college bij de provincie te weinig en te hard gelobbyd om te mogen bouwen buiten de rode contouren. Een gemiste kans! 
2. De regering heeft een opdracht aan alle gemeenten verstrekt om voor een x aantal statushouders woonruimte te regelen. Ook aan deze eis heeft IJsselstein (nog) niet kunnen of willen voldoen. Spijtig omdat er vanuit het rijk financiële middelen beschikbaar voor zijn.
3. Er werd meerdere malen terugverwezen naar de crisisopvang in 2015 waarbij IJsselstein zo'n 25 mensen uit Irak in diverse sporthallen opving. Deze crisisopvang was kortdurend voor maximaal 3 à 4 weken. Deze opvang is omarmd door de inwoners van IJsselstein, ook zijn veel activiteiten voor de mensen georganiseerd. Waarom dan deze angst?
4. Er zijn nu 2 leegstaande ex basisschoolcomplexen en 1 complex ex VO onderwijs. Deze zouden niet geschikt zijn voor opvang van asielzoekers. Ik begrijp niet waarom dat zo is. Er zijn toiletten, er is stromend water en veel leegstaande lokalen. Is hier wel onderzoek naar gedaan?
5. De motie van GroenLinks en PvdA bevatte ook de vraag of er onderzoek kon worden verricht naar mogelijke locaties, met name naar leegstand van bedrijfsgebouwen. Door het op voorhand afstemmen van dit amendement wordt er zelfs geen onderzoek hiernaar gedaan! Ook dit is een gemiste kans. In Vijfherenlanden heeft het college van de raad wel opdracht hiertoe gekregen. Waarom daar wel en in IJsselstein niet?

Al met al veel vragen waarom in IJsselstein, terwijl het draagvlak voor de crisis opvang van asielzoekers in 2015 groot was er nu niet eens onderzoek gedaan zal worden naar de mogelijkheden. Helaas heeft de meerderheid van de raad het negatief advies van de wethouder overgenomen.

L. van de Beek, betrokken inwoner van IJsselstein