Feest: 5 jaar Buurtgezinnen met 100 koppelingen.
Feest: 5 jaar Buurtgezinnen met 100 koppelingen. Foto: Rinus Verweij

Vijf jaar Buurtgezinnen in IJsselstein

Algemeen

IJSSELSTEIN • Tijdens het vijfjarig bestaan van Buurtgezinnen is de honderdste koppeling gelegd tussen een vraag- en een steungezin.

Die mijlpaal werd  gevierd met het steungezin van Marieke Bekkers en het vraaggezin van moeder Rasjrie, met dochter Kirti (10) en zoon Darshan (9). Beide kinderen komen elke donderdagmiddag spelen bij Marieke, moeder van drie zoons die inmiddels uitvliegen. Ze was al eerder steunmoeder van twee tieners. Wethouder Eveline Schell kreeg de belevenissen van beide gezinnen te horen; hoe de koppeling al twee jaar verloopt en beide gezinnen al langer bij Buurtgezinnen betrokken zijn. Onder het genot van taart en met een kopje thee werd van gedachten gewisseld met moeders én kinderen over de periode dat zij samen optrekken.
De kinderen hebben al duidelijke toekomstplannen: Kirti wil gynaecoloog worden, Darshan wil bij de politie. Als de kinderen wat ouder en zelfstandiger zijn wil Rasjrie zelf steunmoeder worden, om de steun die ze ontvangen heeft weer door te geven. Coördinator Margret van Paassen: “En daar is Buurtgezinnen voor bedoeld: om een vraaggezin op te vangen als er te veel stoom op de ketel staat; bijvoorbeeld door een drukke baan of juist werkloosheid, gezondheidsproblemen of echtscheiding.”
De steun duurt maximaal twee jaar. “Maar vaak leiden leuke koppelingen naderhand tot blijvende contacten.”