CG-netwerk

In militaire dienst werd ik er al gek van: afkortingen! Je werd er dagelijks bijna letterlijk mee om de oren geslagen.
Wat in het burgerleven EHBO (Eerste Hulp Bij Ongelukken) heette, noemde men in de kazerne ZHKH (ZelfHulp en KameradenHulp). Dat had - al kon men anders vermoeden - niets met zelfbevrediging te maken, maar was een primitief soort EHBO, waarbij het zogeheten ABC-protocol werd afgewerkt ter controle van Airway, Breathing en Circulation. Als het hoofd van het te controleren slachtoffer langdurig van de romp gescheiden was mocht het ABC-protocol uiteraard worden overgeslagen.
Voor gepantserd vervoer werd gebruikt gemaakt van een AMX-PRI, een YPR of een M-113, bewapend met een MAG of een Punt 50. Soldaten schoten met een FAL, een UZI of een FN.
En denk nu maar niet dat je als gepensioneerde veteraan in het burgerleven van die afkortingentsunami verlost bent. Om Femke te ontzien zwijg ik over VINEX, maar als ik als gastspreker voor de klas wil staan heb ik wel een VOG nodig. Op weg naar de school moet ik een APK-gekeurd voertuig berijden, en ik moet altijd een QR-code kunnen tonen. Als ik Radio M Utrecht wil blijven ontvangen moet ik over op DHB-plus, en voor internet kun je niet meer om het 5G-netwerk heen, omdat providers stoppen met 2G en 3G.
Om de verwarring nóg groter te maken debatteerde de Tweede Kamer onlangs over de 2G-maatregel, die niets met netwerken te maken heeft, maar alles met het coronatoegangsbewijs. Daarom ben ik voor de invoering van een nieuw netwerk: het CG-netwerk; voor mensen die door alle afkortingenverwarring Compleet Gestoord worden.