Raad Montfoort stemt unaniem in met begroting

montfoort • De raad van Montfoort heeft maandagavond unaniem ingestemd met de begroting 2022 en de meerjarenraming 2023 t/m 2025. Met een structureel sluitende begroting voor de komende jaren, is de verwachting dat de provincie het verscherpt financieel toezicht zal laten vervallen. Tijdens de raadsvergadering gaven verschillende partijen wel bezorgd te zijn over de financiële situatie. De begroting voor 2022 is beleidsarm, zonder ruimte voor nieuw beleid.

Marja van Kooten (CDA) gaf aan zich zorgen te maken over de kwetsbaren in de samenleving onder andere met betrekking tot de jeugdzorg. "We moeten ons niet rijk rekenen”, concludeerde zij. Leo Hammendorp van Progressief Akkoord noemde het ‘geen stevige begroting' en sprak zijn zorgen uit. Hij stelde onder meer vragen over de onttrekking van de algemene reserves, het beheer van begraafplaatsen en bomen. Fractievoorzitter Rob Jonkers van Lokaal Montfoort noemde de begroting ‘teleurstellend' en ‘boterzacht'. Hij noemde onder meer het onvoldoende bouwen van betaalbare woningen. VVD-fractievoorzitter Mathieu Andriessen gaf in een reactie aan dat inmiddels wel plannen gemaakt zijn voor deze uitbreiding terwijl dit eerder nog niet het geval was.

Wethouder Van Wiggen toonde zich realistisch. "Voor de toekomst blijven we voor een groot deel afhankelijk van het Rijk en blijven we lobbyen voor dekkende compensatie van taken die we moeten uitvoeren. Uitgangspunt blijft daarbij: eerst knaken, dan pas taken.”