Peter Nohlmans: "Je voelt je nog betrokken en nuttig.''
Peter Nohlmans: "Je voelt je nog betrokken en nuttig.'' Foto: Aangeleverd

Missie: generaties verbinden

ijsselstein/lopik • Peter Nohlmans werkt via Leergaloos een ochtend in de week op Daltonschool De Tandem in IJsselstein. Hij biedt er ondersteuning aan kleine groepjes van twee of drie kinderen, soms ook individueel, met name op het gebied van rekenen. Het zijn kinderen van groep 4 tot en met 8. De missie van Leergaloos is het verbinden van generaties. Senioren, 55 jaar en ouder, zijn als vrijwilliger gedurende 2 tot 6 uur actief op een basisschool in hun eigen buurt om een leerkracht te ondersteunen. Als vrijwilliger bij Leergaloos hoef je geen onderwijsachtergrond te hebben.

Het principe van Leergaloos is het bij elkaar brengen van drie generaties binnen een basisschool. Dat is het kind, de vrijwilliger en de leerkracht. De vrijwilliger kan ingezet worden op allerlei vlakken. Dat kan in de klas zijn , maar ook daarbuiten en bij allerlei activiteiten zoals handvaardigheid, rekenen of taal. Er wordt gekeken naar de wensen van de vrijwilliger en de behoefte van de school. Peter helpt nu met rekenen omdat hij vroeger onderwijzer is geweest op Curaçao. Terug in Nederland was het moeilijk om een baan in het onderwijs te vinden en hij heeft zich laten omscholen tot arbeidsdeskundige, waarbij hij mensen hielp met re-integreren.

Toen hij stopte met werken wilde hij absoluut niet achter de geraniums gaan zitten. Hij was al vrijwilliger bij de taalstages van Stichting Pulse toen zijn dochter, die als internbegeleider werkt bij een basisschool, hem attendeerde op Leergaloos. Hij stak zijn licht op tijdens een vrijwilligersmarkt in de IJsselsteinse bibliotheek, waar hij in gesprek raakte met de contactpersoon van Leergaloos. Het leek hem wel wat. Hij kon zelfs terecht op de school waar zijn kinderen op hadden gezeten. Er waren zelfs nog drie leerkrachten uit die tijd.

 "Je voelt je nog betrokken en nuttig'', zegt hij nu over zijn vrijwilligerswerk. ''Je kunt een bijdrage leveren aan een stukje persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Je kan werken aan hun zelfvertrouwen. De interactie met kinderen geeft me veel voldoening, zeker wanneer je merkt dat ze het leuk vinden. De kleine groepjes waarbij de kinderen net wat meer aandacht krijgen vind ik prettig. Daarnaast is het fijn om van de leerkracht terug te horen dat een kind stappen vooruit maakt door je inzet. Dat geeft je ook zelf een goed gevoel.”

q www.leergaloos.nl