De senioren in de zaal hadden over wonen en zorg heel wat tips voor de KBO en de gemeente.
De senioren in de zaal hadden over wonen en zorg heel wat tips voor de KBO en de gemeente. Foto: Hans Albers

KBO: ‘Praat mét senioren over wonen’

Algemeen

IJSSELSTEIN • De jubileumviering van de KBO IJsselstein/Lopik was niet alleen maar een feestje en terugblikken. Er werd ook stilgestaan bij actuele zaken, zoals wonen, zorg en welzijn voor senioren.

Een van de sprekers, Mariëlle van Oordt - hoofd belangenbehartiging KBO-PCOB – kreeg na haar statement dat de senioren in Den Haag op de kaart staan, een duidelijke boodschap uit de zaal: “Er wordt zoveel gepraat; Den Haag praat het dood. Neem actie, sla spijkers met koppen.” En: “Kan het niet wat vlugger?” Het probleem: voor het toenemende aantal senioren zijn er veel te weinig geschikte woningen met of zonder zorg.
Veel senioren willen best hun eengezinswoning verlaten voor een mooi appartement, maar die zijn er niet. Volgens Hans Adriani, voorzitter van de Taskforce Wonen en Zorg, zouden gemeenten de regie moeten pakken: “Laat ouderen op lokaal niveau aangeven wat ze willen in sociale huur, vrije sector en koop en bouw op plekken waar zorg gecombineerd kan worden. Pak het pragmatisch aan, dat is ook goed voor de doorstroming op de woningmarkt die op slot zit.”  Dat is ook de hartenkreet van KBO-voorzitter Kees Duijvelaar: “Laat de overheid afspraken maken met gemeenten over lokale behoeften. In windmolens kun je niet wonen. Praat mét senioren en niet over hen.” En: “Met bouwen van koop en vrije sector kun je sociale huur subsidiëren.”

Wooncoach

Om senioren te laten verhuizen uit de omgeving waar ze soms jaren prettig wonen is aantrekkelijk en betaalbaar alternatief noodzakelijk. En: een wooncoach. Duijvelaar: “Voor senioren zijn veranderingen lastig en er komt veel bij kijken. De kinderen kunnen niet helpen, want die hebben hun eigen leven. Ontzorg de senioren en laat zien dat de drempel niet zo hoog is.” Wat Duijvelaar betreft is de gemeentepolitiek hier aan zet. Ook woningcorporatie Provides en welzijnsstichting Pulse geven ter plekke aan het idee van een wooncoach te omarmen.
De senioren in de zaal laten van zich horen: “Je moet senioren wel iets bieden; ik ga niet naar een appartement van 60 vierkante meter.” En: “Voorkom dat senioren vaak moeten verhuizen, bouw geschikte woningen voor verschillende fases.” Maar ook: “Senioren vinden het type woning en de woonomgeving belangrijk. De banken zouden meer maatwerk en flexibiliteit moeten bieden.” Voor de gemeente: “Ga uit van ambities! Dan maar iets minder inkomsten uit de grondverkoop.”

Lysette Verwegen