Protestbijeenkomst bij Dorpshuis De Vaart voor een goede horeca met terras op deze locatie.
Protestbijeenkomst bij Dorpshuis De Vaart voor een goede horeca met terras op deze locatie. Foto: Paul van den Dungen

Montfoort laat De Vaart in het ongewisse

Algemeen

linschoten • Opnieuw is Dorpshuis De Vaart de plek waar Linschotenaren hun ongenoegen laten blijken over de houding van de gemeente. Sprekers Hans Bakker, Erik Jan Hagoort en Ton van der Made brengen het zaterdag nog maar eens duidelijk onder woorden. Uitgenodigde raadsleden lieten verstek gaan, met uitzondering van CDA en Lokaal Montfoort.

Hans Bakker memoreerde hoe het Linschoten de afgelopen jaren in de strijd om haar Dorpshuis is vergaan. Gestreden om de grote zaal terug te krijgen. LiBel kreeg de toezegging, maar het duurde 1,5 jaar voordat de gemeente de sleutel gaf. Het café mocht open, maar de zaal mocht niet meer voor commerciële doeleinden worden gebruikt. In coronatijd al helemaal niet meer omdat de ventilatie defect was. Na lang aandringen werd de ventilatie hersteld maar werd de zaalcapaciteit teruggebracht van 250 naar 75 personen. De horeca uitbaatster kreeg van de gemeente beperkingen opgelegd om activiteiten te ontplooien. Het terras mocht nog maar tot 20 uur open, terwijl die in de binnenstad Montfoort pas om 01.00 uur gesloten hoefden te worden. Na het vertrek van de uitbaatster zijn alle inspanningen om Het Dorpshuis weer open te krijgen nog steeds niet gelukt. Eind juni vroeg de Stichting Beheer Sporthallen Montfoort & Linschoten (SMBL) een vergunning aan, maar nu, ruim drie maanden verder, is er een vergunning aanstaande met tal van beperkingen. Geen commerciële horeca, geen feesten, geen bandjes. Sluitingstijd 22 uur en geen terras. Ook een burgerinitiatief om de vloer en toiletten op te knappen werd verboden. Is Linschoten hiermee een nog verder ondergeschoven kind van de gemeente Montfoort? Wat beweegt de gemeente om zo dwars te liggen tegen een Dorpshuis dat in 1974 met grote financiële bijdragen van de Linschoters is gerealiseerd? De aanwezigen wilden laten zien dat zij achter de SBML staan om nu een volledige horeca met terras te mogen exploiteren en dat dit in de nieuwbouwplannen als voorwaarde wordt meegenomen. Iedereen in Linschoten hoopt het college en de politiek te overtuigen wat er leeft in het mooie dorp Linschoten en dat de gemeente eindelijk eens waarmaakt met wat ze zegt: “Het behoud van voorzieningen en goede dienstverlening.”

Linschoten vindt dat het recht heeft op een volwaardig café met terras in het eigen Dorpshuis. Na de toespraken gingen de verschillende raadsleden nog in gesprek met de bewoners en werd er soms stevig gediscussieerd.

Paul van den Dungen