Energiestrategie regio Utrecht vastgesteld

regio • De gemeenteraden, Provinciale Staten en de algemeen besturen van de waterschappen hebben de afgelopen weken een besluit genomen over de Regionale Energiestrategie (RES) 1.0 van de energieregio Utrecht. Vijftien van de zestien betrokken hebben ingestemd met de doelstellingen, net als vier waterschappen en de provincie. Alleen de gemeenteraad van Montfoort was tegen.

In de regio Utrecht hebben 15 van de 16 gemeenten ingestemd met de aanpak om te komen tot duurzame energieopwekking in de toekomst in plaats van het gebruik van fossiele brandstoffen. Soms gebeurde dat met een motie of amendement, bijvoorbeeld over de aanpassing van een zoekgebied voor windmolens binnen de eigen gemeentegrenzen of over extra aandacht voor communicatie en participatie bij het vervolg. Alleen de gemeenteraad van Montfoort heeft niet ingestemd met het voorstel. Zij heeft besloten om zelf de helft van de eigen energiebehoefte van 2040 in 2030 op te wekken. Hoe Montfoort dat gaat doen moet nog nader worden uitgewerkt.
In de RES staat dat de regio Utrecht in 2030 de ambitie heeft 1,8 TWh duurzame elektriciteit op te wekken om op een duurzame manier in de energievraag te voorzien. Dit is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van 540.000 huishouders en een derde van het totale energieverbruik in de regio. Om 1,8 TWh op te wekken is een combinatie nodig van 26 windturbines, 800 hectare zonnevelden en 300 tot 500 hectare grote daken vol met zonnepanelen.
De vastgestelde RES wordt nu aangeboden aan het Nationaal Programma RES voor een doorrekening en advies door het Planbureau voor de Leefomgeving. Daarnaast analyseren de deelnemende overheden gezamenlijk welke gevolgen de uitkomst van het totale besluitvormingsproces heeft op de uitvoering. Nu de Regionale Energiestrategie is vastgesteld, wil de regio samen met inwoners, ondernemers en andere betrokken organisaties verder werken aan de energietransitie. Gemeenten blijven in gesprek met inwoners over de plannen en de concretisering van zoekgebieden. Iedere twee jaar wordt de RES geactualiseerd en aangevuld met initiatieven uit de regio.