Werkzaamheden tegen piepende trams gestart

ijsselstein • Het trambedrijf van de provincie Utrecht is deze week in IJsselstein begonnen met de plaatsing van smeerinstallaties op meerdere plaatsen langs de trambaan. Deze machines worden ingezet tegen het inmiddels voor vele aanwonenden beruchte piepende geluid van de trams.

De trams maken dit snerpende geluid wanneer ze door de bocht rijden. Uit onderzoek is gebleken dat de beste maatregel is om de smeerinstallaties te plaatsen op zes locaties in IJsselstein tussen de eindhalte en halte Achterveld. Bij de Praagsingel, de Van de Poststraat - halte IJsselstein-Binnenstad - en het Duizendblad is de aannemer maandag gestart met de voorbereidingen. Dit zijn boringen in het spoor die nodig zijn voor een goede koppeling van de smeerinstallaties. Dit werk begint rond 22.00 uur, vanaf het moment dat er in de late avonduren vanwege het akelige geluid tijdelijk geen trams meer rijden in IJsselstein. 
Om veiligheidsredenen en omdat er overdag wel trams rijden, is het noodzakelijk dat dit boorwerk in de nacht wordt uitgevoerd. Het is de bedoeling om dit boorwerk in één nacht af te ronden, maar het kan zijn dat het nodig is om daarvoor twee nachten te benutten. Aansluitend zal de bekabeling worden aangebracht.
Vervolgens zullen in IJsselstein ook smeerinstallaties worden geplaatst op de locaties Baronieweg, Groene Dijk en Achterveld. Voor het werk op deze locaties wordt momenteel nog een uitvoeringsplanning gemaakt. De verwachting is dat de smeerinstallaties op deze locaties uiterlijk in de week van 22 november in bedrijf zijn gesteld.
Het trambedrijf verwacht dat de automatische smeerinstallaties het probleem van de geluidsoverlast voldoende oplossen. Zodra een tram nadert, zorgt deze installatie in beide rijrichtingen automatisch voor smering en verbetert daarmee het contact tussen de wielen van de trams en de rails.