Cor Kok van Finesse Bodyline Clinic in de behandelstoel.
Cor Kok van Finesse Bodyline Clinic in de behandelstoel. Foto: Floris Bakker

Finesse komt met behandeling incontinentie

woerden/regio • Ongewild urineverlies. Het leidt vaak tot gevoelens van schaamte en frustratie. Met de IncoFin behandeling van Finesse Bodyline Clinic uit Woerden is het probleem in veel gevallen te verhelpen of sterk te verminderen.

Of veel mensen last hebben van incontinentie? "Het zal je verbazen", zegt Cor Kok van Finesse Bodyline Clinic, gevestigd in Woerden. "Je hebt het al gauw over bijna 1 miljoen mensen in Nederland. En het zijn echt niet alleen vrouwen die kampen met dit probleem. Ook veel mannen - vaak met prostaatklachten - hebben moeite hun plas in te houden. Overigens is ontlastingsverlies, dat minder vaak voorkomt, eveneens een vorm van incontinentie.”
Bij ongewild urineverlies zijn er drie soorten te onderscheiden: incontinentie waarbij iemand de hele dag door urine verliest, stressincontinentie bij tillen, hoesten et cetera, en aandrangincontinentie waarbij je van het ene op het andere moment acuut een toilet moet bezoeken. “Dat is natuurlijk super vervelend”, zegt Kok. “Dat beperkt mensen in het dagelijks leven. Even een paar uurtjes de stad in is al een probleem, want je kunt nergens plassen. Openbare toiletten zijn er bijna niet in Nederland. Je moet dus wel ergens een drankje doen om naar de wc te gaan."
Voor velen is het onderwerp taboe. Uit schaamte praten mensen er weinig over. Incontinentie wordt volgens Kok door velen ervaren als een belemmering die het hele leven ingrijpend verandert. "Mensen die last hebben van urineverlies zijn vooral bang dat anderen het zien of ruiken. Ze doen er alles aan om dat te voorkomen. Ze durven niets te drinken en gaan de deur niet uit zonder inlegmateriaal."
Bij incontinentie helpen oefeningen voor de bekkenbodemspieren. Fysiotherapeuten maken veelal gebruik van elektrostimulatie waarbij een zogenaamde 'probe' anaal of vaginaal wordt ingebracht. Niet een heel fijne behandeling. De IncoFin behandeling die Finesse Bodyline Clinic biedt is minder belastend. Zo hoeft de patiënt zich niet uit te kleden. "Hij of zij zit in een comfortabele stoel met ingebouwde applicators in de zitting en rugleuning. De applicators in de stoel stimuleren middels magnetische pulsen de spiercontractie in het gehele bekkenbodemgebied, waardoor de spierkracht toeneemt."
Misschien wel het belangrijkste effect van de behandeling is volgens Kok dat patiënten weer controle krijgen over hun blaas. "In de twee maanden dat we deze behandeling nu aanbieden, zien we bij 70 tot 80 procent verbetering. Ze hebben minder of zelfs helemaal geen klachten meer. Mensen zijn heel enthousiast. We streven ernaar om de resultaten nog verder te verbeteren.” De IncoFin behandeling is pijnloos en zonder bijwerkingen. "Je voelt wel wat als je in de stoel zit, maar die pijn is echt te verwaarlozen. Het zijn lichte tikjes tegen je onderrug en bekken."

De prijs van de behandeling is 200 euro voor 30 minuten. Om het probleem effectief te behandelen, adviseert Kok om acht sessies te doen. "Dit zou in de meeste gevallen voldoende moeten zijn. Omdat deze behandeling nieuw is, bieden wij nu een introductieprijs: acht sessies voor de prijs van zes. Je betaalt dan 1.200 euro in één keer."
Deze kosten worden overigens niet gedekt door de zorgverzekeraar.

Meer informatie is verkrijgbaar bij Finesse Bodyline Clinic, Pompmolenlaan 19a in Woerden; tel. 0348-409199/ 06-38896968; email info@finessebodylineclinic.nl. Website: www.finessebodylineclinic.nl