De uitreiking van het eerste spel door Jaap en Dennis Schimmel aan burgemeester Van Domburg.
De uitreiking van het eerste spel door Jaap en Dennis Schimmel aan burgemeester Van Domburg. Foto: Lysette Verwegen

Het eerste historische Monopolyspel

ijsselstein • Er bestaan al varianten van het Monopolyspel in Nederlands gemeenten, ook de IJsselsteinse versie die in 2017 door Plus J. Schimmel in samenwerking met de spellenfabrikant werd uitgebracht. Maar Jaap Schimmel is de eerste die de historische variant uitbrengt. Zoals Jan van Helderen, maker van het spel zegt: “In de wereld van de Plus supermarkten is Jaap Schimmel een pionier.” Het idee kreeg vorm in de kantine van de supermarkt: “Zomaar, bij een kop koffie”, vertelt Van Helderen. De uitvoering van het idee nam meer tijd in beslag: ruim een jaar.

Samenwerking

Het spel werd ontwikkeld in nauwe samenwerking met de stichting Historische Kring IJsselstein (HKIJ), Identity Games en Lokaal & Helder. Dat mister Monopoly zelf bij de uitreiking van het eerste spel aan burgemeester en wethouders aanwezig was, is de ultieme goedkeuring van de Amerikaanse fabrikant Hasbro: een variant van het Monopolyspel mag niet zomaar worden gemaakt. En ook de HKIJ werkt niet zomaar overal aan mee. Jasper van Muijden, HKIJ-bestuurslid: “Het is niet alleen ‘plaatjes leveren’: het gaat om de historie. Iedereen mag ons alles vragen, maar wij gaan over het antwoord. Voor het Monopolyspel Historisch IJsselstein waren we direct enthousiast.” Voor dit spel heeft de HKIJ de beeldbank geraadpleegd, die veel foto’s bevat uit het eerste deel van de 20e eeuw. “Deze foto’s zijn grotendeels afkomstig van (oud-) IJsselsteiners. We zijn hen dankbaar dat we zo de historie van de stad kunnen bewaren en we laten de foto’s graag zien.”

Trots

Net zo trots als Jaap Schimmel en zoon Dennis, die het eerste spel vorige week feestelijk uitreikten - met koffie en gebak - is burgemeester Van Domburg; zelf ook een liefhebber van de historie én ‘zijn’ stad, waarvan hij al zes jaar een enthousiaste ambassadeur is. “Een prachtige samenwerking met de HKIJ, waarmee de stad in de spotlight én op het spelbord is gezet."

Levende historie

In het spel is het uitgangspunt het oude IJsselstein van ongeveer honderd jaar geleden. De bekende straten en plekken van het bekende Monopolyspel zijn omgezet naar die van het vroegere IJsselstein, met foto’s uit de beeldbank - onderdeel van de HKIJ website - die een schat aan historische foto’s bevat. Waar de beroemde Kalverstraat uit het oorspronkelijke spel symbool staat, is dit nu de Utrechtsestraat van voor de oorlog in IJsselstein geworden. In het spel is uitgegaan van de bekende plekken in IJsselstein, al is soms is een straatnaam veranderd. Zo hebben de namen van de vroegere Koningstraat en Kamperdijk plaatsgemaakt voor de tegenwoordig meer bekende Schuttersgracht en Benschopperweg.
Al spelend komt het vroegere IJsselstein voor jong en oud tot leven. Een periode waarin het leek alsof de tijd stil stond. Klein en besloten en waarin het dagelijks leven zich hoofdzakelijk afspeelde in de oude binnenstad. Verdwaal in wat soms verstilde schoonheid lijkt te zijn. Die schoonheid weerspiegelde zich niet altijd in de samenleving, waarin er veel armoede was en bij veel IJsselsteiners de strijd om het dagelijks bestaan centraal stond.

Sparen!

Het Monopolyspel Historisch IJsselstein wordt ongetwijfeld, net als het moderne IJsselsteinse Monopolyspel - waarvan er in 2017 duizend exemplaren beschikbaar waren - een collectors item. "Maar ditmaal wel voor meer mensen”, aldus Jaap Schimmel. "We hebben nu drieduizend exemplaren laten maken. We hopen dat veel mensen plezier aan het spel gaan beleven.”
Klanten kunnen sparen voor het spel. Van zondag 24 oktober tot en met zaterdag 18 december ontvangen klanten van Plus J. Schimmel aan de Praagsingel en Panoven bij besteding van minimaal 10 euro aan boodschappen een zegel. Bij een volle spaarkaart van veertig zegels en bijbetaling van 29,95 euro is het unieke Monopolyspel Historisch IJsselstein te verkrijgen. Het is ook mogelijk om nu al een spel te reserveren door een aanbetaling te doen van 10 euro.

Lysette Verwegen