Liefhebbers konden na de heropening de monumentale molen weer in al zijn glorie bewonderen.
Liefhebbers konden na de heropening de monumentale molen weer in al zijn glorie bewonderen. Foto: Utrechts Landschap

Middelste Molen kan weer draaien

cabauw • Natuur- en erfgoedorganisatie Utrechts Landschap heeft bijna twee jaar gewerkt aan de restauratie van de poldermolen en watergang, in samenwerking met onder meer de Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen . Al die tijd stond de molen stil. Nu kan hij weer doen waarvoor hij bijna 250 jaar geleden is gebouwd: water uit de polder malen. Afgelopen zaterdag konden molenliefhebbers en andere belangstellenden tijdens een open dag de gerestaureerde molen bewonderen, nadat wethouder Gerrit Spelt van Lopik, provinciaal medewerker Parelfonds Sandra Koolsbergen en molenaar Erik Stoop de vang hadden gelicht, waardoor de wieken van de molen weer gingen draaien.

Problemen

Begin 2019 moest Utrechts Landschap de Middelste Molen stilzetten. De monumentale Pot-roeden waren in slechte staat en het risico was groot dat ze zouden breken. Er bleken meer problemen te zijn, waarop Utrechts Landschap een restauratieplan maakte en in samenwerking met ‘Vrienden van de Cabauwse Molen’ startte met het werven van fondsen voor de restauratie. Dankzij vele gulle gevers en fondsen, heeft Utrechts Landschap het hele restauratieplan kunnen uitvoeren. Het begon met het herstel van de voorwaterloop en het aanbrengen van een nieuwe beschoeiing in 2019. In 2020 vond het meest ingrijpende deel van de restauratie plaats: de bijna 27 meter lange Pot-roeden werden uitgenomen en voor restauratie naar de molenmakerswerkplaats in Afferden vervoerd. De molen stond daarna maandenlang zonder wieken in het landschap. 
Ondertussen werd het zogeheten gaande werk van de molen - de draaiende onderdelen zoals het bovenwiel -  opgeknapt. Ook is de molen in zijn geheel geschilderd. Nu de roeden terug zijn en de wieken zijn opgebouwd, staat de molen er weer prachtig bij: klaar om te malen en bezoekers te ontvangen.

Wervingsacties

Voor de restauratie ontving Utrechts Landschap donaties van de provincie Utrecht (Parelfonds), het Molenfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting TBI Fundatie, Stichting De Versterking, Stichting Dioraphte en Rabobank Utrechtse Waarden e.o. Daarnaast doneerden vele donateurs van Utrechts Landschap en van de ‘Stichting Vrienden van de Cabauwse Molen’ voor de restauratie en hielden de ‘Vrienden van de Cabauwse Molen’ een aantal zeer succesvolle wervingsacties om het noodzakelijke reddingsplan te kunnen bekostigen.

Over Utrechts Landschap
Utrechts Landschap beschermt natuur en monumentaal erfgoed in provincie Utrecht. Al sinds 1927 koopt de behoeder van landschap en erfgoed natuur en erfgoed aan om het te behouden voor toekomstige generaties. Utrechts Landschap beheert het en stelt het open voor publiek. Inmiddels zijn in de provincie Utrecht ruim 5.600 hectares natuur, buitenplaatsen, 23 molens, Kasteel Loenersloot en Steenfabriek Bosscherwaarden veilig- en opengesteld.