Wie werkten mee aan
'Een k(l)eur aan geluk'?

ijsselstein • Beeldend kunstenaar Angenelle Thijssen is op zoek naar de marktbezoekers die in september 2017 meewerkten aan haar glaskunstproject ‘Een k(l)eur aan geluk’. Het kunstwerk van een bij anderhalve meter is – na een expositie in Museum IJsselstein en het Nationaal Glasmuseum in Leerdam – aangekocht door de gemeente. Daar krijgt het een plaats in de Skylobby van het stadhuis aan de Overtoom; met een officiële opening op vrijdag 8 oktober van 16.00 tot 17.00 uur. “De gemeente en ik zouden het zo leuk vinden als een aantal van de 117 mensen - die in 2017 hun naam, geboortedatum en hun kernwoord voor geluk op een van de gekleurde tegeltjes schreven - aanwezig zouden zijn”, vertelt Angenelle.

Oproep

In 2017 zat ze aan een grote tafel in de Waag waar voorbijgangers - 'Een echte dwarsdoorsnede van de IJsselsteinse inwoners' - werden uitgenodigd om mee te doen. Het leverde veel kernwoorden voor geluk op: van gezin en familie tot natuur, god, reizen, rust, harmonie, vrijheid en meer. "Maar alleen met die gegevens en een naam bereik ik de mensen niet", lacht Angenelle. "Vandaar de oproep aan deze mensen om de opening bij te wonen."


Het kunstwerk

Het social art project was een onderdeel van de Kunstmanifestatie van Museum IJsselstein. De deelnemers schreven hun tekst met een marker in het geprinte ontwerp van Angenelle en kozen zelf hun plek in het kunstwerk, geflankeerd door kleuren die de rijkdom aan kleuren van de IJsselsteinse maatschappij verbeelden. In haar glasatelier bracht Angenelle alle tekst één op één over op glastegeltjes, waardoor de eigenheid van de persoonlijke handschriften behouden bleef. Deze teksttegeltjes werden op stroken van glas gesmolten op de door de deelnemers gekozen plek tussen de kleurtegeltjes die Angenelle ook van glas heeft gemaakt. Vervolgens werden de stroken tot een zigzaggend reliëf gevormd met een verrassend resultaat.