O wee!

Ik heb bewondering voor meerdere collega-columnisten, naast enige afgunst vanwege hun omvangrijke lezerskring. Dat geldt voor Rob Hoogland en Nausicaa Marbe (Telegraaf), Jerry Goossens en Özkan Akyol (AD) en natuurlijk Youp in NRC. In Youp bewonder ik de vasthoudendheid waarmee hij zich als een terriër in onrecht vastbijt, zonder vrees in herhaling te vallen. Zo neemt hij al weken lang het glibberige triootje Sywert Van Lienden, Camille van Gestel en Bernd Damme onder vuur vanwege de miljoenen die ze quasibelangeloos bij elkaar hebben gehuicheld met de omstreden mondkapjesdeal ten koste van talloze vrijwilligers en onderbetaalde zorgmedewerkers en verpleegkundigen. Moet ik mij daar als Zenderstreekcolumnistje óók nog tegenaan bemoeien? Ja dus. Ik vind dat álle Nederlandse columnisten, zo nodig járen lang, deze ow’ers wekelijks aan de schandpaal moeten nagelen. Voor alle begrip: ow’ers waren tijdens de Duitse bezetting oorlogswinstmakers; boeven die rijk werden met zwarthandel in schaarse goederen en voedselbonnen en het met dikke winst verpatsen van Joodse kostbaarheden. Van Lienden c.s. zijn óók ow’ers – outbreak winstmakers - die misschien niet over lijken gaan, maar nauwelijks een haar beter zijn. Van Lienden zou onder zware druk schoorvoetend iets van zijn graaimiljoenen aan een goed doel ‘schenken’, maar kwam niet verder dan een donatie aan een locale BMW-dealer in ruil voor een business edition van een showroommodelletje. Als je ow als ‘o wee’ uitspreekt klinkt dat als een vermaning. Hoewel geen CDA’er als Sywert, denk ik dan aan een toepasselijke tekst in mijn 360 jaar oude Statenvertaling: ‘Wee u ghy Schriftgeleerde ende Pharizeen / ghy geveynsde: Want ghy eet de huysen der weduwen op / ende dat onder den schijn van lange te bidden. Daerom sult ghy swaerder oordeel ontfangen.’ (Mattheus 23 vers 14)


Kledingbeurs Lopik weer van start

lopik • De Kledingbeurs Lopik opent zaterdag 2 oktober van 09.30 tot 11.30 uur weer haar deuren in basisschool De Nieuwe Wiel. Er wordt weer volop tweedehands najaar- en winter kinderkleding en speelgoed te koop aangeboden. Twee keer per jaar wordt de hal van de school door ruim 20 dames omgetoverd tot een echte beurs.
De Kledingbeurs Lopik is blij dat er eindelijk weer een beurs gedraaid kan worden na drie keer te zijn afgelast vanwege corona. Daarom geeft de Kledingbeurs 3 keer 30 minuten rustig shoppen voor aanvang van de beurs weg. Kijk hiervoor op de facebookpagina van Kledingbeurs Lopik.