Het dorpsplein van Polsbroek in vroeger tijden.
Het dorpsplein van Polsbroek in vroeger tijden. Foto: Aangeleverd

Mijn monument is jouw monument

polsbroek/lopik •  Met het thema ‘Mijn monument is jouw monument’ wil Open Monumentendag 2021 iedereen welkom heten om stil te staan bij het cultureel erfgoed. De schijnwerpers in de gemeente Lopik staan dit jaar gericht op Polsbroek.

De Stichting Kunst & Cultuur Lopik, die Open Monumentendag in de gemeente Lopik steeds in een andere kern vormgeeft, nodigt alle belangstellenden zaterdag 11 september van harte uit om eens een kijkje te nemen in het oude dorp. In samenwerking met de vele enthousiaste vrijwilligers en organisaties uit Polsbroek, zoals het Dorpshuis, Coöperatie Dorp66, basisschool CBS Eben Haëzer, de Hervormde gemeente Polsbroek en Vlist en de Oranjevereniging is een programma samengesteld dat een hele dag omvat. ''Omdat onze monumenten van iedereen zijn, dus ook van jou. Ze maken deel uit van ieders geschiedenis, wie je ook bent, waar je ook vandaan komt, waar je ook heen gaat. Om te kijken, je te verwonderen, misschien wel je eigen geschiedenis te onderzoeken.''

Route

Het programma in Polsbroek begint om 10.45 uur en gaat door tot circa 16.30 uur. Vanaf het dorpsplein bij de kerk is een route uitgestippeld met uiteenlopende activiteiten. De routekaart is gratis af te halen bij de centrale informatiestand op het plein bij Dorp 32. Daar ligt voor alle bezoekers ook een - eveneens gratis - boekje met verhalen klaar over de rijke geschiedenis van Polsbroek en Polsbroekerdam. De historische boekjes die de Stichting Kunst & Cultuur Lopik in voorgaande jaren met veel zorg uitbracht over de verschillende kernen ter gelegenheid van Open Monumentendag gelden inmiddels als collectors items.
Langs de route worden presentaties verzorgd in het Dorpshuis, waar het voormalige gemeentewapen van Polsbroek nog te zien is, de kerk, verenigingsgebouw de Silo, in de oude school op Dorp 57 en ook bij de coöperatieve buurtsuper Dorp66. Bij de Waterknoop leren bezoekers het ingewikkelde verhaal van het eeuwenoude vlechtwerk van watergangen rond het dorp. Er is genoeg ruimte voor coronaproof bezoek.

Ook monumenten waar je niet naar binnen kunt, vertellen een verhaal. Wandel de route door het dorp, scan de QR-codes, zie foto's van vroeger met de bijbehorende verhalen. Soms is het oude vervangen door iets nieuws, maar ook dat maakt onderdeel uit van de dorpsgeschiedenis.

q www.kunstencultuurlopik.nl