Klompendansen mogen niet ontbreken in Linschoten
Klompendansen mogen niet ontbreken in Linschoten Foto: Aangeleverd

Ambachtslieden en klompenvolk

linschoten • Behalve dat bij Vereniging Oud-Linschoten altijd wel ergens in een etalage klompen te vinden zijn, wijst niets er nog op dat Linschoten ooit een echt klompenmakersdorp was. Vele hannekemaaiers - seizoensarbeiders - uit het Duitse Westfalen streken juist in Linschoten neer dichtbij de grondstof voor hun hobby, een overvloed aan wilgen en populierenhout. Omstreeks 1830 was de jaarproductie van de klompenmakers in het dorp een kleine 70.000 paar klompen. Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 11 september van 10.00 tot 16.00 uur brengen ambachtslieden en klompenvolk Linschoten terug in de tijd. Een klompendans kan daarbij niet uitblijven. Klokslag tien wordt Open Monumentendag door luidklok Barbara van de St. Janskerk ingeluid. Het gevarieerde programma omvat deze dag onder meer een rondrit in een kaasbrik, landauer, gemotoriseerde brandweerspuit uit 1935 of motorzijspan, maar ook een korte boottocht op het historische kleivlet De Avontuur is mogelijk; ; met afvaart vanaf het kunstbeeld De Wadende Vrouw tegenover Dorpstraat 71.
In het kleine Doleantiekerkje aan de Nieuwe Zandweg 12 wordt kunst gemaakt en geëxposeerd door de plaatselijke schildersgroep. Verder kunnen bezoekers in het voormalige klompenmakersdorp genieten van de film ‘Boeren, burgers en buitenlui 2017', een film van Erik de Goederen die wordt vertoond in de zaal van het Wapen van Linschoten & Snelrewaard. een pianoconcert, kerkbezichtiging, een wandeling door de pastorietuin met aan de zuidzijde de befaamde slangenmuur, een pianoconcert, een kappers- en thuisexpositie, volkszang en een dorpswandeling met gids van de Vereniging Oud Linschoten, naast tal van oude ambachten. De Grote of St. Janskerk met zijn kenmerkende scheve toren is van 10.00 tot 16.00 uur geopend.
Omdat corona nog niet voorbij is organiseert de Hervormde gemeente tijdens Monumentendag geen rommelmarkt maar een ‘Wandel-Fiets Speurtocht naar aangeboden schatten'. Goede en bruikbare spullen worden voor het goede doel vanuit huis verkocht. De verkooppunten zijn verspreid over het hele dorp.

q www.oud-linschoten.nl



 Het Kerkplein en de Wingerd worden als rust en ontmoetingsplek ingericht. De opbrengst wordt verdeeld over de Ned. Hervormde Kerk, Stichting Welzijn Ouderen Montfoort Linschoten, Ver. Oud-Linschoten en Gereformeerde Zendingsbond.


zijn te vinden .  NaZomerMarkt                                                                                 


Het OMD programma Linschoten•         ‘Bij de Tol' (Doleantiekerk 1893, Nieuwe Zandweg 12) Plaatselijke schildersgroep exposeert en schildert. •        ‘Boeren, burgers en buitenlui' de VOL-film 2017 vBeperkt aantal stoelen. Aanvang 11.30 uur en 14.00 uur. •        De Grote of St. Janskerk is van 10.00 tot 16.00 uur geopend voor publiek•        Dorpstraat 37-39. Kleine expositie door huidige bewoners ingericht. •        Historische dorpswandeling o.l.v. Ver. Oud-Linschotengids. Vertrek: 10.30, 12.30 en 14.30 uur. •        ‘Kapperswerkzaamheden sinds 1924' expositie op Dorpstraat 28. •        Klompendans demonstratie op het plein bij Het Wapen van Linschoten. Aanvang 11.00 uur en 13.30 uur.•        Open pastorietuin. De tuin van de Hervormde pastorie met daarin de zuidzijde van de slagenmuur te aanschouwen is eenmalig geopend voor publiek. Ingang Dorpstraat 51. Uitgang Hoge Werf. •        Oude ambachten en gebruiken worden gedemonstreerd. •        Rijtoer in gemotoriseerde bijna eeuw oude brandweerwagen of motorzijspan. •        Rijtoer met paard en koetsier door mooi Linschoten in luxe landauer of kaasbrik •        Vaartocht met kleivlet De Avontuur over de Linschoten.. Vertrektijden en reserveringen bij ‘De Ballensnoeperij' Dorpstraat 45. Beperkt aantal passagiers. •        Volkszang o.l.v. Warno Ruting in huistheater De Wilde Weg. Dorpstraat 33, Aanvang: 12.30 en 15.00 uur. •        Wandel-Fiets Speurtocht naar zolderschatten. Verkooppunten herkenbaar.