Voor de poort van de 16e eeuwse Kasteeltoren
Voor de poort van de 16e eeuwse Kasteeltoren Foto: Bernadet de Prins

Een van de mooiste vestingsteden

ijsselstein • Op zaterdag 11 september zijn diverse monumenten in de binnenstad van IJsselstein voor iedereen toegankelijk. Bezoekers kunnen deze dag op diverse plekken terecht voor rondleidingen, tentoonstellingen, beklimmingen en verhalen. Een ideale manier om kennis te maken met de geschiedenis en de cultuur van een van de mooiste vestingsteden van Nederland.

In de Basiliek bijvoorbeeld kunnen bezoekers in kleine groepjes de gewelven van de Basiliek beklimmen en genieten van het geweldige uitzicht over de stad. Organisten trakteren in de Oude Nicolaaskerk op orgelspel. De kerk met zijn oude praalgraven van onder meer kasteelheer Gijsbrecht van Amstel en zijn heldhaftige echtgenote Bertha van Heukelom is te bezichtigen, maar de toren is deze keer vanwege restauratiewerkzaamheden niet te beklimmen.
In de 16e-eeuwse Kasteeltoren, Museum IJsselstein aan de Walkade en op diverse buitenlocaties is de tentoonstelling ‘Verzamelde Mazen’ en ‘Kasteelheren’ te zien. Deze tentoonstelling neemt de bezoeker mee door zeven eeuwen IJsselstein, vanaf de stichting van de stad tot aan het erfgoed van nu. Het is een raamvertelling verspreid over meerdere locaties.
De waagmeester keert deze dag terug in de oude Stadswaag en geeft uitleg over de werking van dit monument. Bij het nabijgelegen Historisch Stadhuis aan de Plaats kunnen bezoekers deelnemen aan een mini-rondleiding met gids. Door de vestinggrachten zijn er ook deze dag rondvaarten en ook per fiets kun je je door een gids laten rondleiden. De ‘Rondjes IJsselstein’ zijn gratis audiotours voor volwassenen en kinderen die je op elk moment kunt downloaden en afluisteren met de izi.TRAVEl app. Enkele monumenten openen ook op zondag 12 september de deuren voor het publiek.

Meer informatie

Specifieke informatie over alle activiteiten, openingstijden per monument en eventuele tijdsloten of reserveringen vooraf zijn te vinden onder Open Monumentendag op


q www.inijsselstein.nl