Laaggeletterdheid ook
in IJsselstein en Lopik

ijsselstein/lopik • In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. In IJsselstein en Lopik gaat het om 8 procent van de volwassenen. Daarom is er de Week van lezen en Schrijven. Ook Pulse doet mee.

Moeite hebben met lezen en schrijven maakt mensen kwetsbaar, minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen. Het is moeilijk om post lezen, de tijden bij de bushalte of de bijsluiter van medicijnen. Meer dan de helft van deze groep heeft Nederlands als moedertaal. Vaak hebben zij ook moeite met de computer of mobiele telefoon. Wie niet goed kan lezen en schrijven vindt minder snel een baan, heeft minder grip op geldzaken, terwijl de kinderen het risico lopen om op latere leeftijd ook laaggeletterd te worden. Van maandag 6 tot en met zondag 12 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom de Week van Lezen en Schrijven. Ook welzijnsstichting Pulse neemt dit jaar weer deel aan de themaweek in IJsselstein en Lopik.
Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst kunnen deelnemers in een Escape Box zelf ervaren hoe het is om laaggeletterd te zijn en meemaken waar een laaggeletterde tegenaan loopt en hoe dat voelt. Ook gaan de medewerkers van Pulse graag in gesprek over deze ervaring en wat men kan doen om laaggeletterdheid te bestrijden. Belangstellenden die het eens willen meemaken kunnen mailen naar: taalhuis@stichting-pulse.nl, waarna Pulse contact opneemt.
Speciale ambassadeur van de landelijke Week van lezen en schrijven is dit jaar de 22-jarige Tyrell Malacia, verdediger van Feyenoord en sinds kort ook deel uitmakend van de selectie voor het Nederlands Elftal. Hij wil vooral inspelen op het groeiende probleem van laaggeletterdheid onder jongeren.