Een corona-elleboogfelicitatie, zoon Tom kijkt toe.
Een corona-elleboogfelicitatie, zoon Tom kijkt toe. Foto: Bernard Brosi

Koninklijke erkenning voor Ed Booms

ijsselstein • Voor kinderen en jongeren was het maandag de eerste schooldag. Voor Ed Booms was dat na ruim veertig jaar in het onderwijs niet; het was zijn eerste officiële pensioendag.

Het werd een dag met een feestelijk tintje: hij werd met een Koninklijke onderscheiding benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.
Booms werd met een smoes naar het historisch stadhuis gelokt, Daar ontwaarde hij zijn familie, vrienden, bekenden en burgemeester Van Domburg. Totaal verrast werd Booms vervolgens door de burgemeester in het oranje zonnetje gezet; voor zijn buitengewone inzet voor het onderwijs in zijn ruim 40-jarige loopbaan en voor zijn vrijwillige inzet in IJsselstein. Ed Booms was achtereenvolgens leerkracht, directeur en bovenschools clusterdirecteur bij de overkoepelende onderwijsstichting Robijn. Met zijn motto: ‘Kinderen hebben recht op het best mogelijke onderwijs' zette zich in voor nieuwe onderwijsvormen en -methoden, zowel in ‘schoolverband' als daarbuiten via diverse werkzaamheden voor de Hogeschool Utrecht/het instituut Theo Thijssen en bij meerdere landelijke projecten, waar hij een voortrekkersrol en bestuursfuncties vervulde en nieuwe onderwijsconcepten schreef en promootte. Ook zette hij zich in om via de Academische Lerarenopleiding talentvolle studenten te ‘winnen' voor het basisonderwijs. Daarnaast werd Booms onder meer geprezen voor zijn vrijwillige inzet bij het Hospice IJsselstein, de stichting Vrienden van het Hospice IJsselstein en de Raad van Toezicht welzijnsstichting Pulse. Door de coronabeperkingen mocht zoon Tom Booms het lintje bij zijn vader opspelden en de bloemen aanreiken.