Burendag: al 6.400 buurten doen mee

regio • Met nog een kleine maand te gaan voor Burendag zijn er landelijk al ruim 6.400 buurten aangemeld. Dat is veel, aldus organisatoren Oranje Fonds en koffiemerk Douwe Egberts.

Zij laten weten blij verrast te zijn dat er zoveel animo is voor zaterdag 25 september, de dag waarop buren elkaar beter kunnen leren kennen. Eind vorige week was de stand acht aangemelde buurten in IJsselstein, een negental in Lopikse kernen en drie in Montfoort en Linschoten. Vorig jaar deden, ondanks de coronacrisis, landelijk in totaal 4000 buurten mee. In 2019 lag het aantal nog op zo'n 6000.

Na anderhalf jaar coronacrisis hopen de organisatoren met Burendag 2021 nog meer verbinding te creëren in de buurten van Nederland. Ze willen zo veel mogelijk buren met elkaar in contact brengen, waarbij gezondheid en veiligheid voorop blijven staan.
In de aanloop naar Burendag hebben de organisatoren onderzocht welke invloed de coronacrisis gehad heeft op burencontact. 87 procent van de ondervraagden geeft aan dat het contact met hun buren gelijk is gebleven of zelfs is toegenomen tijdens de coronacrisis. 40 procent geeft ook aan dat het gemis van contacten met anderen goed is opgevangen door hun buren. En 39 procent zegt dat het contact met hun buren gelukkig maakt. 28 procent beschouwt de buren zelfs als vrienden. En of ze nu tot de vriendenkring gerekend worden of niet; bijna de helft van de Nederlanders (45 procent) geeft aan dat zij en hun buren weleens bij elkaar over de vloer komen, bijvoorbeeld om koffie te drinken.
Burendag, dit jaar voor de zestiende keer, is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar beter kennen. Zit jouw buurt er ook bij? Bekijk het of meld je buurt aan op:

q www.burendag.nl