Apart brugjaar voor soepele overgang

nieuwegein/regio • het Oosterlicht College in Nieuwegein en het St-Gregorius College in Utrecht zijn deze week gestart met het Jan Ligthart Brugjaar. Dit nieuwe onderwijsconcept in de regio Utrecht is bedoeld als brug tussen de basis- en de middelbare school en moet de overgang soepeler doen verlopen. Leerlingen krijgen extra persoonlijke aandacht om toe te groeien naar het onderwijsniveau dat bij ze past.

Het aparte Jan Ligthart Brugjaar, genoemd naar onderwijzer en onderwijsvernieuwer Jan Ligthart, is bedoeld voor leerlingen met een vmbo tl, havo- of vwo-advies. ''De behoefte aan een dergelijk brugjaar is groot'', zegt Janine Ziemerink, beleidsmedewerker bij PCOU Willibrord, de overkoepelende stichting waar beide middelbare scholen toe behoren. “Voor sommige kinderen is de stap naar de middelbare school groot of spannend. Sommige hebben meer tijd nodig en hebben dan baat bij een extra jaar waarin ze zich op hun eigen niveau verder ontwikkelen.”
Ook ziet Ziemerink leerkrachten regelmatig worstelen met het geven van passend advies. “Ze vragen zich bij sommigen leerlingen af welke middelbare school nu het beste past.”
 

Eigen leerroute

Om de overgang soepel te laten verlopen, zijn beide beide scholen met dit brugjaar begonnen. Tijdens het Jan Ligthart Brugjaar. volgt elke leerling zijn eigen leerroute. Leerlingen werken op eigen niveau en tempo en krijgen veel persoonlijke aandacht om te groeien naar het niveau dat bij hen past. Na het brugjaar gaan de leerlingen naar de eerste klas van het St- Gregorius College, het Oosterlicht College of een andere middelbare school die bij hen past. Anders dan gebruikelijk in het voortgezet onderwijs blijven de leerlingen in hetzelfde lokaal. Afhankelijk van wat een leerling nodig heeft, wordt er gewerkt aan rekenen, taal en spelling. Kinderen krijgen concentratietraining of werken aan het verminderen van eventuele faalangst. Tijdens de lessen Engels en Wiskunde maken ze kennis met vakdocenten. Alle leerlingen hebben een vaste mentor. Doordat de leerlingen niet van klaslokaal wisselen, blijven ze in een vertrouwde omgeving,  ''Dat maakt dat leerlingen zich veilig voelen'', aldus Janine Ziemerink.

Klein beginnen

Het Jan Ligthart Brugjaar start dit schooljaar met een enkele klas op het Oosterlicht College en een enkele klas op het  St-Gregorius College. Ziemerink verwacht veel nieuwe aanmeldingen; niet alleen vanuit Utrecht en Nieuwegein, maar ook vanuit de regio. “Omdat het een nieuw concept is, zijn we dit jaar klein begonnen. Volgend jaar willen we meer leerlingen plaatsen. We verwachten binnen enkele jaren uit te groeien tot een aantal klassen per school.”

Eerlijke kans

Het initiatief van Stichting PCOU Willibrord, waar beide middelbare scholen onderdeel van uitmaken, is geïnspireerd op het Jan Ligthart Brugjaar in Arnhem, waar het al veertig jaar bestaat en volgens de stichting een succesvol concept is. Het brugjaar is ingegeven vanuit de visie dat elk kind een eerlijke kans verdient en een goede start in het - middelbaar - onderwijs; geheel in de begripvolle geest van naamgever Jan Ligthart (1859-1916).