Vrijwilligers zorgen ervoor dat Logeerhuis-gasten zich thuis voelen, ook tijdens de lunch.
Vrijwilligers zorgen ervoor dat Logeerhuis-gasten zich thuis voelen, ook tijdens de lunch. Foto: PR Bredius

'Logeerhuis Bredius een geschenk uit de hemel'

Wees welkom in Logeerhuis Bredius

woerden/regio •  Mensen in de regio met een chronische of ongeneeslijke ziekte die thuis veel zorg krijgen van hun eigen mantelzorger, kunnen een weekend, week of langere periode te gast zijn in het Logeerhuis Bredius. In de tussentijd kan hun mantelzorger nieuwe energie opdoen door bijvoorbeeld zelf op vakantie te gaan of gewoon weer eigen activiteiten op te pakken. Naast nieuwe gasten blijven ook nieuwe mensen welkom die iets willen doen voor het Logeerhuis.
Naast de bezetting in de eerste drie maanden hebben al bijna vijftig potentiële logés voor de toekomst iets vastgelegd. Augustus was al volgeboekt. “We wisten dat de behoefte groot was, en toch zijn we ook verrast over de eerste aanloop”, zegt Angela Groothedde, een van de twee coördinatoren. “Veel mensen uit Woerden en omgeving die bij ons aankloppen, geven aan al heel lang op zoek te zijn geweest naar zoiets als dit. Geen hotel maar een huis waar een huiselijke, persoonlijke sfeer gecombineerd wordt met goede zorg en veel tijd en aandacht. Bij hun verkennende bezoekjes zijn ze verrast over de luxe, de hartelijke ontvangst en de zorgzaamheid van onze vrijwilligers. Een mantelzorger zei: Begrijp me goed, als mantelzorger doe ik het met liefde, maar het is soms heel zwaar. Voor ons is het een geschenk uit de hemel.”

Eigen wensen

In Logeerhuis Bredius kan elke individuele logé zelf aangeven welke ondersteuning er nodig is, en wat de eigen wensen zijn. “Soms is iemand thuis gewend aan veel drukte en prikkels en is de eigen kamer er vooral voor een stuk rust en stilte. Terwijl een ander graag wat actiever is en liever met een vrijwilliger naar buiten gaat of veel deelneemt aan de huiskameractiviteiten”, zegt Groothedde.
Veel logés komen graag weer terug. ''Na een weekend of een week plannen ze maar wat graag een volgende periode in. We hopen dat mensen ook na de vakantieperiode gebruik maken van ons Logeerhuis voor een adempauze. Mantelzorgers zijn zich niet altijd bewust van de zwaarte van hun taak, omdat die vaak geleidelijk groeit. Ze realiseren zich dan niet dat het belangrijk is hun zorg te delen, om te voorkomen dat de mantelzorg te zwaar wordt of ten koste gaat van hun eigen gezondheid.”

Wie gebruik wil maken van het Logeerhuis kan contact opnemen met een van de coördinatoren. Zij kijken samen met de aanvrager op welke manier het verblijf in het Logeerhuis gefinancierd kan worden. Afhankelijk van de individuele situatie kan dat onder andere via de gemeente of vanuit de Wet Langdurige zorg. Ook wie als mantelzorger een keer wil komen kijken kan vrijblijvend een afspraak maken. Daarnaast breidt het Logeerhuis nu het volop draait het team van ruim 45 vrijwilligers graag uit. Voor nieuwe vrijwilligers is er een cursusdag op dinsdag 7 september.

q www.logeerhuisbredius.nl