Dubbel gevoel

Onlangs hoorde ik Hedy d’Ancona, PvdA-oudgediende en overtuigd feministe, op de radio waarschuwen voor de aanhoudende aantasting van vrouwenrechten. Ze noemde als voornaamste dreigingen het populisme en conservatieve regeringen in landen als Polen en Hongarije. De PvdA-traditie braaf volgend zweeg ze over de radicale islam. Hoe naïef dat is tonen de huidige rampzalige ontwikkelingen in Afghanistan dat - in Churchill’s woorden- ‘wegzinkt in de afgrond van een nieuw duister tijdperk’. 
Om de journaalbeelden van duizendvoudig gekloonde sharia-zwartbaarden met kalasjnikovs even te vergeten liep ik op vrijdag de 13e(!) ons IJsselsteinse museum binnen. Daar werden tot mijn verbazing juist enkele gesluierde moslimdames rondgeleid. Eén ervan leek een wel érg groot mondkapje te dragen, maar dat bleek een zwarte nikab (dekkleed met kijkspleet) te zijn. Het gaf mij een dubbel gevoel. Ik vraag me af hoe je hier als museum mee moet omgaan, wetend dat gezichtsbedekking verboden is in openbare gelegenheden en onderwijsinstellingen. Toegegeven, ons museum, waar ik al 25 jaar vrijwilliger ben, wil iedereen ongeacht achtergrond omarmen, en deze dames traden in elk geval buiten het isolement van hun cultuur, en toonden belangstelling voor de onze. Maar ook religieus voorgeschreven gezichtsbedekking is mijns inziens toch bedenkelijk.
Je kunt beargumenteren dat deze dame er zelf voor kiest om er zo bij te lopen, maar je kunt je afvragen hoe vrij een keuze kan zijn binnen een cultuur waarin enorme sociale druk en het van jongs af aan opleggen van religieuze dogma’s gebruikelijk is. Ook kun je je misschien afvragen of het dragen van gezichtbedekking als zichtbaar symbool van onvrijheid van vrouwen tegenover mannen niet hoe dan ook een verwerpelijk statement is.


Brandweer blij met doneeractie

montfoort • De Vrijwillige Brandweer Montfoort is blij met de opbrengst van de doneeractie van het Shell Tankstation op Heeswijk. Het bedrag is inmiddels al opgelopen tot meer dan 1.500 euro.
De doneeractie is onderdeel van het loyaltyprogramma Tank&Schenk voor tankstations. Van iedere liter brandstof die wordt getankt, gaat 1 cent naar een te kiezen goed doel: sportclub, muziekgroep of culturele vereniging, en in dit geval de Vrijwillige Brandweer Montfoort.
De klant bepaalt zelf wie zijn of haar bijdrage krijgt via de tablet bij de kassa.