Bert Murk bovenop het kunstwerk The Cage van kunstenaar Joep van Lieshout bij de kasteeltoren; tijdens de manifestatie Vrijplaats bij MIJ.
Bert Murk bovenop het kunstwerk The Cage van kunstenaar Joep van Lieshout bij de kasteeltoren; tijdens de manifestatie Vrijplaats bij MIJ. Foto: Ricardo Smit

Bert Murk slaat zijn vleugels uit

Grondlegger museum verlaat MIJ

ijsselstein • Bert Murk vindt het na tien jaar tijd voor iets anders en draagt het stokje over, al is nog niet bekend aan wie. Voor het IJsselsteinse museum aan de Walkade is het een bijzonder moment. Murk geldt als grondlegger van het Museum IJsselstein (MIJ) en heeft het als onbezoldigd directeur en bestuursvoorzitter samen met vele vrijwilligers en een klein team professionele medewerkers gemaakt tot wat het nu is: een eigentijds museum waar moderne kunst, geschiedenis en erfgoed samenkomen.
Het museum is opvolger van het eertijdse gemeentelijke Stadsmuseum. Toen het gemeentebestuur tien jaar geleden besloot dit Stadsmuseum te sluiten, greep Murk die gelegenheid aan om het museum in drie maanden tijd, voor de helft van de voormalige begroting, te verzelfstandigen en daarmee een museum voor IJsselstein te behouden. Gedurende de afgelopen tien jaar heeft hij het oude museum in samenwerking met een kleine groep professionals, 85 vrijwilligers en veel betrokken IJsselsteiners in drie fases omgebouwd. ‘'Museum IJsselstein staat in cultureel Nederland stevig op de kaart'', stelt het museum in een terugblik. ‘'Als relatief klein museum heeft MIJ met Murk kans gezien om zowel aanstormend talent als gerenommeerde namen uit de kunstwereld aan zich te binden. MIJ geldt als werkplaats en ontmoetingsplek. Een plek waar mensen kunnen reflecteren op erfgoed en kunst, op mens en samenleving, op het ontstaan en de rijke geschiedenis van IJsselstein, op verleden en toekomst.''

Spraakmakend

Als enkele hoogtepunten worden genoemd het uitroepen van Museum IJsselstein in 2015 tot het Slimste bedrijf van Nederland door de MKB Krachtcentrale en de toekenning in 2019 van de Regenboogpluim van COC Midden-Nederland. Murk mocht in 2019 van de Stichting Kunstweek de Gouden K in ontvangst nemen. De afgelopen tien jaar heeft MIJ 35 tentoonstellingen gepresenteerd. Met trots kijkt Murk ook terug op spraakmakende manifestaties als Gendervrij bij MIJ, Vrijplaats bij MIJ en recent de empathie-tentoonstelling Geen mens is een eiland.
Bert Murk wil buiten IJsselstein nieuwe invulling geven aan zijn missie om met erfgoed en kunst een bijdrage te leveren aan een vitalere samenleving. Uiteraard neemt MIJ op feestelijke wijze afscheid van haar gedreven directeur, met een verrassingstentoonstelling vanaf december. Om het museum de komende jaren verder door te ontwikkelen zet MIJ een vacature voor een nieuwe directeur uit, ditmaal bezoldigd.