Diede de Groot is hard op weg een levende legende te worden in het rolstoeltennis: ze gaat voor een gouden plak in Tokio.
Diede de Groot is hard op weg een levende legende te worden in het rolstoeltennis: ze gaat voor een gouden plak in Tokio. Foto: Aangeleverd

Alleen nog een gouden plak

woerden • "Ik had nooit gedacht dat mijn tennisloopbaan zo’n vlucht zou nemen", vertelt de trotse Diede de Groot. "Vanaf het moment dat ik me er professioneel op ben gaan richten, speel ik vier keer per jaar een Grand Slam en nog veel andere grote toernooien. Het is een droom die uitkomt."

Wereldkampioen

Al een jaar of wat is de nu vierentwintigjarige Diede de Groot, geboren in Woerden, maar opgegroeid in Oudewater, de beste vrouwelijke rolstoeltennisser ter wereld. Drie keer werd ze wereldkampioen, drie keer won ze Wimbledon, drie keer de US Open, twee keer Roland Garros en drie keer de Australian Open. En daar kunnen nog twaalf titels in het dubbelspel bij worden opgeteld. 

Goed op elkaar ingespeeld

Eén medaille ontbreekt nog en dat is een Olympische. En het liefst een gouden natuurlijk. Met alleen dat doel doet Diede van 24 augustus tot 6 september mee aan de Paralympics in Tokyo. Met Aniek van Koot doet ze in Japan ook mee aan het dubbelspel. "Ik heb in de afgelopen jaren veel met Aniek een team gevormd. We zijn inmiddels goed op elkaar ingespeeld."

Enorme belevenis

'In Japan staat het rolstoeltennis hoog aangeschreven'

Enige ervaring bij de Olympische Spelen heeft Diede wel. "Net voor de Spelen in Rio 2016 had ik besloten me volledig op tennis te gaan richten. Het was een race tegen de klok om me nog te plaatsen, maar het lukte. Het was een enorme belevenis, maar vanwege het gebrek aan ervaring overviel de grootsheid van het evenement me wel." 

"Mijn voorbereiding naar de editie in Tokyo ziet er wat dat betreft heel anders uit. Het is bijzonder om de Paralympics te mogen spelen, een evenement waar je jaren naar uitkijkt en naar toe werkt." 

Overigens wist ze er destijds in Rio als debutant toch een vierde plaats uit te slepen en zilver in het dubbelspel.

Uiteraard is de Oudewaterse in Tokyo de grote favoriet. Die status heeft ze overal waar ze aan de start verschijnt. Maar er zijn meer kanshebsters, zoals haar eeuwige rivale Yui Kamiji die in eigen land wil vlammen. 

Spannende partijen

"In Japan staat het rolstoeltennis hoog aangeschreven, bij zowel de dames als de heren. Wat dat betreft is het jammer dat er geen publiek aanwezig mag zijn. Yui Kamiji ben ik de afgelopen jaren vaak tegengekomen en zij is inderdaad een van mijn grootste concurrenten. Maar het niveau binnen de top tien ligt zeer dicht bij elkaar, er gaan zeker veel spannende wedstrijd gespeeld worden."

Intensieve samenwerking

Diede traint inmiddels al weer zo'n zeven jaar onder leiding van Amanda Hopmans. Zij was toentertijd een bekende trainster in de tenniswereld met veel ervaring in de topsport. Rolstoeltennis was echter nieuw voor haar. 

Diede: "Amanda weet hoe het is om speelster te zijn en neemt ook haar ervaringen als trainster in het valide tennis mee. Misschien is dat wel een van de succesfactoren. We hebben in de achterliggende jaren intensief samengewerkt en veel meegemaakt rond de toernooien. Dat trainen gebeurt onder meer bij Nieuwe Sloot in Alphen. Ik kom daar bijna dagelijks over de vloer. Ik voel me daar thuis. Het is heel fijn om zo'n thuislocatie te hebben."

Op naar een nieuw hoogtepunt dus in het topsportleven van Diede de Groot, die in de week na Tokyo overigens ook staat ingeschreven voor de US Open.

Ambassadeurschap Fonds Gehandicaptensport

Diede en paralympisch atleet Kimberly Alkemade zijn sinds eind vorig jaar de nieuwe ambassadeurs voor Fonds Gehandicaptensport. Lang niet overal is het sportaanbod toegankelijk of er ontbreken faciliteiten in de buurt. Fonds Gehandicaptensport heeft de missie om sport voor iedereen met een handicap structureel en dichtbij huis mogelijk te maken.