Zelfstandig IJsselstein
een reële
optie

In de Zenderstreeknieuws van vorige week schreef de heer Lindeman, oud-voorzitter van GroenLinks en partner van GroenLinks-fractievoorzitter mevrouw Mols, dat hij denkt dat het niet reëel is dat IJsselstein zelfstandig blijft. De reden die hij aanvoert is dat hij bang is dat ‘niemand IJsselstein nog serieus neemt en IJsselstein het risico loopt speelbal te worden van de omliggende gemeenten.'
Partijen die zijn standpunt niet delen, zoals de LDIJ, hebben volgens hem ‘goedkope politieke meningen en populistische praatjes'. Het is juist deze vorm van politiek bedrijven - van angst zaaien en het diskwalificeren van andersdenkenden - waardoor de inwoner zich steeds meer afkeert van landelijke politieke partijen zoals GroenLinks.
De heer Lindeman schrijft dat hij eerst gezamenlijk onderzoek wil doen of IJsselstein zelfstandig moet blijven, maar voor hem staat de conclusie al vast: als IJsselstein niet fuseert wordt zij een speelbal. Maar de LDIJ zal ervoor waken dat dit een foponderzoek wordt waarvan de uitslag al bij voorbaat vast staat. De LDIJ zal er ook voor waken dat over de hoofden van de IJsselsteiners zal worden besloten tot een onzeker avontuur waarvoor onze inwoners weer de hoge rekening mogen betalen. Dat leergeld hebben we al een keer betaald met de mislukte gemeentelijke samenwerking met Montfoort (UW). De LDIJ vindt dan ook dat de IJsselsteiners daarbij het laatste woord moeten hebben.
DE LDIJ heeft de UW-samenwerking met Montfoort jarenlang kritisch gevolgd. Mede aan de hand van de antwoorden van het College op onze vragen en de informatie die het College heeft verstrekt is in 2016 gebleken dat die samenwerking de IJsselsteiners inderdaad miljoenen heeft gekost. In plaats van enorme besparingen - die vooruitlopend op de uitvoering al waren ingeboekt - bleek dat na 5 jaar (en niet na één jaar zoals de heer Lindeman ten onrechte suggereert) dat UW niet alleen veel meer geld heeft gekost, maar dat de samenwerking geen succes was. Dit werd niet alleen door de LDIJ, maar door de meerderheid van de raad geconstateerd. Daarom is de UW-samenwerking beëindigd en zijn uiteindelijk alle wethouders in 2017 opgestapt, waaronder de GroenLinks-wethouder, nog voordat een motie van wantrouwen door de gemeenteraad werd aangenomen. De heer Lindeman noemt dat, tegen beter weten in, een leugen. Dat zegt genoeg over zijn eigen geloofwaardigheid. Kennelijk gaat de heer Lindeman niets te ver om zijn standpunt, dat IJsselstein haar zelfstandigheid moet opgeven, door te drijven. De LDIJ ziet het als lokale partij als haar taak om, in het belang van alle IJsselsteiners, dergelijke praktijken aan de kaak te stellen.

Ronald Koehorst, fractievoorzitter LDIJ, IJsselstein