Het team van JIJ-connect - tussen een aantal gasten - 'debuteerde' voor de schermen tijdens de iftar.
Het team van JIJ-connect - tussen een aantal gasten - 'debuteerde' voor de schermen tijdens de iftar. Foto: Lysette Verwegen

JIJ-connect schakel voor alle IJsselsteinse jongeren

Algemeen 1.761 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Al twee maanden wordt er gewerkt aan JIJ-connect, een stichting die zich inzet voor jongeren van 14 tot 27 jaar. Door wie? Door de jongeren zelf! “En met heel veel handjes”, vertelt Jamal Lachkar (29). Hij woont in Zenderpark, studeerde sociaal werk, is accountadviseur van de gemeente Almere en was ambulant jongerenwerker en coacht en bemiddelt jong en ouder. Hij schreef het projectplan dat al bij de gemeente ligt.

In buurthuis Studio 10, na de iftar, vertelt hij: “Er moet wat gebeuren voor de jongeren.” Niet alleen in IJsselveld-Oost, maar in alle wijken. “JIJ-connect wil een aanspreekpunt zijn voor jongeren, maar ook voor ouderen, mensen die overlast ervaren en iedereen die goede ideeën heeft of vragen heeft hoe met de jongeren om te gaan.” Tot nu toe worden jongeren meestal alleen aangesproken op hun gedrag. “De achterkant. Maar je hebt recht van (aan)spreken als je aan de voorkant – bijvoorbeeld voorzieningen – iets hebt gedaan. JIJ-connect kan een schakel zijn tussen de jongeren en anderen en daardoor conflicten voorkomen.”

Vertrouwen

Buurtbewoner en helpende hand Willem van der Wiel, weet vanuit zijn sociale werkervaring in de Haagse Schilderswijk hoe belangrijk dat is. “Ik zie nu al dat de jongeren die dagelijks op het Cruyffcourt trainen elkaar aanspreken op de rommel op straat. Onze knijperploeg heeft het in deze hoek een stuk makkelijker gekregen.” JIJ-connect wil samenwerken met de gemeente en elke organisatie. “Tot nu toe is er voor de jongeren vanaf 16 jaar niets georganiseerd. Er werden wel eens afspraken gemaakt, maar die werden dan niet nagekomen. Dat is slecht voor het vertrouwen van de jongeren die vaak al onprettige ervaringen hebben met allerlei instanties.”
Jamal: “Daarom willen we het nu zelf aanpakken, dat is bekend en vertrouwd. We zijn een team en kennen elkaar. We willen zorgen voor zinvolle dagbesteding voor de jongeren, een positieve aanpak en een aanspreekpunt zijn.”

Studio 10

Buurthuis Studio 10 zou als vast honk altijd open moeten zijn: “Niet alleen om te chillen, maar ook voor zinvolle activiteiten, begeleiding, hulp en advies. We kennen de jongeren en de taal van de straat, dus er zijn geen drempels.” Drempels zijn er te vaak wel bij de organisaties: “Bij de presentatie van ons projectplan voor de gemeente bleven genodigden gewoon weg.” En ook de iftar, die volgens Pulse niet in Studio 10 kon plaatsvinden wegens een andere activiteit, werd verschoven. “Maar Studio 10 was leeg… Dat is dan wel weer ongelukkig.”

Kracht

De kracht van JIJ-connect volgens Jamal: “Wij wonen hier, kennen elkaar en zijn niet gebonden aan werktijden zoals professionals. Wij hebben geen opdracht en werken vanuit ons hart.” Belangrijk daarbij: vertrouwen. “Beschadigd vertrouwen bij de jongeren is moeilijk te herstellen.” Samen met Abdulani Ani, die jongeren in de sportschool begeleidt, gaat er al heel veel goed. “Het is ons initiatief, niet van bovenaf opgelegd. En er gaat veel goed met de jongeren. Daar horen we dan jammer genoeg niets over, behalve als het in de krant komt”, constateert het drietal. Jamal praat met passie over het initiatief: “Je ziet nu al wat ontstaan; je ziet jongeren in hun kracht komen. Ik merk ook dat juist deze jongeren veel ideeën hebben, maar niet weten hoe ze dat kunnen omzetten in werk.” Abdulani vult aan: “Ik merk om me heen dat de gemeente bepaalde zaken vaak te laat ziet. Het gaat er niet alleen om dat jongeren niet naar school gaan en op straat gaan hangen, blowen of stelen. JIJ-connect kijkt verder dan alleen school.” Willem vult aan: “Het gaat bijvoorbeeld ook om de thuissituatie.” En om voorzieningen: “Het zaalvoetbal is een stille dood gestorven, Studio 10 is zo vaak niet beschikbaar dat het eigenlijk geen buurthuis is. En dan gaan jongeren hangen.” Het maakt niet uit of je Ali, Mo, Lisa of Gadisha heet: “JIJ-connect wil er voor alle jongeren zijn, in alle wijken”, besluit Jamal. Uit ervaring kent hij het succes: “Iets willen is de kunst.”

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50