Jumelageleden Fred Haas, Trudy van Dijk en Carla Post zorgen voor nauwe banden met Herentals.
Jumelageleden Fred Haas, Trudy van Dijk en Carla Post zorgen voor nauwe banden met Herentals. Foto: Lysette Verwegen

Jumelage IJsselstein en Herentals bloeit weer na corona

Algemeen 886 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Na de coronajaren komt ook de jumelage IJsselstein-Herentals weer echt tot leven. De eerste activiteit start op 7 mei in Herentals, waar tijdens het Kunstenfestival ook IJsselsteinse beeldend kunstenaars exposeren.

Elke zaterdag en zondag zijn tot 22 mei, van 12.00 tot 18.00 uur op verschillende locaties in de Belgische zusterstad, werken te zien van Ans Wilbers, Angenelle Thijssen, Lidi Oepts Hutter, Marieke Gaymans, Miranda Karskens, Oscar Riezebos en Jan van Leeuwen. En meer dan dat is een bezoek aan Herentals de moeite waard.

Storm

Met als thema Panta Rei, Alles stroomt, is een Stormrun georganiseerd. “De Stormrun is niet hardlopen, maar een route langs alle locaties – van galerie tot woonhuizen – die meedoen aan de aan de kunstroute. Genoemd naar galerie-eigenaar Storm. Van de verdere geschiedenis weten we niets”, aldus jumelageleden Frits Haas, Carla Post en Trudy van Dijk, die kunst en cultuur in haar portefeuille heeft. “De Stormloop kwam ter sprake op een van onze gezamenlijke vergaderingen. Het evenement vindt eenmaal in de drie jaar plaats. Het was te kort dag om lopers uit IJsselstein mee te krijgen voor de loop langs een deel van de kunstroute en het riviertje De kleine Nete.” Er werd zelfs door de Belgen geopperd om het polsstokspringen uit onze regio mee te laten komen. “Dat bleek door allerlei voorschriften nog niet zo simpel.” Maar er is wel een basis gelegd voor ontmoeting tussen de hardlopers uit Herentals en IJsselstein.”

Jubileum

De Stormloop kreeg wel een leuk staartje. “Op onze eerste echte vergadering, afgelopen november, werden we ontvangen door jumelagelid en schepen (wethouder) Jan Michielsen. Hij verraste ons enorm met de mededeling dat Herentals tijdens de Stormloop in 2025 het nieuwe jubileum wil organiseren: 50 jaar jumelage. Wij hadden voor mei 2020 het hele 45-jarig jubileum in IJsselstein georganiseerd, maar dat werd kort voor aanvang afgelast: corona kreeg het voor het zeggen”, aldus Carla. Het gaf Trudy wel de tijd om de jumelage en haar portefeuille goed te leren kennen. “Ik kon direct aan de gang en ben blij dat ik eindelijk ook in Herentals iedereen kan ontmoeten.”

Uitwisselingen

Het Kunstenfestival is - na enkele incidentele tentoonstellingen in Herentals - een nieuwe vorm binnen de uitwisselingen. En dat is waar de jumelage om draait: “Uitwisseling, de onderlinge contacten”, vertelt Carla. “In de 47 jaar zijn er al veel contacten ontstaan die nog steeds voortduren: tussen de fotoclubs, schaakverenigingen, verschillende koren, scouting en badminton.” De contacten tussen de badmintonners gaan zelfs nog verder terug. In de afgelopen jaren vonden tevens uitwisselingen plaats tussen de welzijnsorganisaties, scholen en op het gebied van dementie. “We hebben een bloeiende jumelage en het enthousiasme is, ondanks de coronaperiode, in beide steden gelukkig niet afgenomen. We zijn allebei blij dat we weer kunnen en dat de uitwisselingen zo divers zijn.”
Dit jaar staan de scholen, dementie, dansen en een expositie van fotografen uit Herentals al op het programma. “We kijken zelfs al naar de agenda van volgend jaar om het nog verder uit te bouwen.”
Verschillen
Herentals ligt op twee uur rijden van IJsselstein. “En toch is het een andere cultuur”, weet het drietal. “Daarom kunnen we veel leren van elkaar, en dat is ook een doel. Rond dementie is Herentals bijvoorbeeld veel meer bezig en is dementie geïntegreerd in het gemeentebeleid. Dat was een eyeopener voor Pulse en de gemeente”, vertelt Fred.
In het verleden was er een intensieve uitwisseling tussen de Rode Kruis-afdelingen. “Ze waren twee handen op een buik. Helaas is dat door de reorganisatie binnen het Nederlandse Rode Kruis ter ziele gegaan. Maar wie weet wat er in de toekomst weer ontstaat... De jumelage is volwassen geworden. Het is meer dan een gezellig dagje uit.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20