De volle terrassen zijn altijd al gezellig, maar tijdens evenementen is het hele Vingerhoekhof een feest.
De volle terrassen zijn altijd al gezellig, maar tijdens evenementen is het hele Vingerhoekhof een feest. Foto: Ingezonden foto

Horeca-ondernemers Vingerhoekhof gaan los op Koningsdag

Algemeen 2.418 keer gelezen

IJSSELSTEIN • De ondernemers aan het Vingerhoekhof – achter het historisch stadhuis en de winkels van de Utrechtsestraat – hebben er enerverende jaren op zitten. Lang werd er ingezet om de verwaarloosde parkeerplaats met dito fietsenstalling om te vormen tot een gezellig horecaplein, met een groot doorlopend terras van de horecaondernemers uit de Voorstraat. Toen de plannen met de gemeente eindelijk waren uitgevoerd was er geen feest maar een troosteloze lange lockdown door corona.

Eindelijk open

Op 28 april vorig jaar mocht de horeca weer voorzichtig open, een dag na Koningsdag. “Het was geen feest meer, maar ondanks dat zaten de terrassen direct weer vol”, aldus de betrokken ondernemers van Heeren van de Wijn, Bij Nol, De Stee, Spijs & Spraakwater en BIJ Broere. Binnen de geldende regels: “Er waren nog veel regels: niet lopen, twee personen aan een tafel, de anderhalvemeterregel en een maximaal aantal bezoekers.”
Hoe dat was? “Daar is een kort woord voor”, aldus een van de ondernemers, die gelukkig weer kan lachen. “We waren blij dat we weer gasten konden ontvangen, maar het was lastig werken met de regelgeving.”

Koningsdag- en nacht

Dit jaar ziet Koningsdag op het Vingerhoekhof er heel anders uit: “Dit is ons eerste grote evenement en we gaan los”, aldus de horecaondernemers. “Na twee jaar noodgedwongen stilzitten gaan we er dubbel tegenaan. We werkten al langer bij diverse gelegenheden samen, maar nu op een gastvrij horecaplein is het helemaal mooi.”
Daar kunnen bezoekers - in de zon en uit de wind - genieten van gezellig eten en drinken van een eetcafé, bistro en wijncafé. “Van haute cuisine tot Michelinster”, grappen ze. “Er is van alles.”
Het feest begint al tijdens koningsnacht – dinsdag 26 april van 19.00 tot 1.00 uur – met optredens van Boston Tea Party, feestband Rocking Piano en diverse dj’s. “Net als in de grote steden.” Op Koningsdag gaat het feest verder met Boston Tea Party, De Feestband en dj’s van 12.00 tot 23.00 uur. “Wat we voor 2020 hadden gepland gaan we eindelijk uitvoeren. En nu beter want het plein is klaar. De fietsenstalling van toen is ook verdwenen, waardoor we ruimte hebben voor meer bars en twee foodtrucks.”
Is de koningsnacht voor volwassenen, op Koningsdag zijn kinderen ook welkom. “We hebben nu ruimte voor een groot springkussen en een opblaasbare stormbaan. Ons Vingerhoekhof wordt een compleet feestplein waar iedereen - uiteraard gratis - welkom is.” Zelfs de parkeerplaatsen worden voor het feest een keer opgeofferd en de omwonenden zijn ingelicht. “Die zitten eerste rij in hun eigen skybox. Ze hebben er geen moeite mee, want velen zijn klanten van ons en ze weten waar dit plein voor bestemd is”, lacht het gezelschap aan de ‘vergadertafel’ bij Heeren van de Wijn.

Horecaplein

Eindelijk wordt het Vingerhoekhof dan ‘officieel ingewijd’. “Met een feest waarvoor het ook bedoeld is”, vinden de ondernemers. Maar ook als er geen feest of evenement is, zal het bruisen van gezelligheid op de terrassen. “We kunnen nu nog beter samenwerken.” De diversiteit van de zaken en de samenwerking van de zes ondernemers aan de Vingerhoekhof is uniek. Voor een efficiënte aanpak hebben ze zich verenigd in de Stichting Stadsevenementen IJsselstein. “Zo kunnen we gezamenlijk inkopen, samen de verantwoordelijkheid dragen en van alles samen regelen.” En bijkomend voordeel: “We kunnen sponsors werven...” Als het aan de ondernemers ligt volgen er snel meer evenementen: “Op 26 mei staat carnaval op de agenda en we denken over een oktoberfeest, winterfeesten en gezellige zondagmiddagen.” Het creatieve ondernemerschap kent geen grenzen: “Wat denk je van Bier op het plein?” Direct volgen de andere variaties: Wijn op het plein, Eten..., Zomer..., Feest... Alles kan”, concluderen de ondernemers vrolijk. Wat nog niet kan, maar wat wel een grote wens is: “Dat de parkeerplaatsen op het plein nog eens zullen verdwijnen...”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 20 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 21 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13