Trude en Simon aan de tafel in voorjaarsstijl. "Alles is hier te koop, behalve de vrijwilligers", grapt Trude. De echte koffietafel staat in een andere hoek van de winkel.
Trude en Simon aan de tafel in voorjaarsstijl. "Alles is hier te koop, behalve de vrijwilligers", grapt Trude. De echte koffietafel staat in een andere hoek van de winkel. Foto: Lysette Verwegen

Kringloopwinkel Welkom een echt sociaal gebeuren

Algemeen 4.608 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Een kringloopwinkel met de naam Welkom. Uitnodigender kan het bijna niet. En dat warm welkom begint al bij de gezellig ingerichte entree, de koffietafel bij de ingang en de inrichting van de winkel waar van alles te koop is voor kleine prijsjes.

Kringloop Welkom bestond al langer op een stukje van het vertrouwde adres aan de Nijverheidsweg 17. Met de verhuizing van kringloopwinkel Noppes naar Nieuwegein kwam echter in februari het hele pand ter beschikking van Stichting Welkom. En daar wordt een duidelijke boodschap uitgedragen: een warm welkom aan bezoekers met een klein budget die spullen voor écht kleine prijsjes kunnen kopen: van een eierdopje voor 10 cent tot mooi meubilair voor 100 euro. Een welkom ook aan mensen die hun afgedankte spullen een tweede leven willen geven. En een welkom aan het team van vrijwilligers die er graag meehelpen.

Zoals Trude van Mil. Zij heeft haar hart vanaf haar eerste bezoek verpand aan Welkom. “Ik werd verliefd op twee stoeltjes en – grapje – op de ‘eigenaar’ die mij direct als vrijwilliger wilde binnenhalen.” De stoeltjes staan inmiddels bij haar thuis en een dag na de koop werd ze inderdaad door de eigenares van Welkom als vrijwilliger binnengehaald. En ook Trude draagt het warme welkom van de kringloopwinkel enthousiast uit. “Ik ben hier helemaal in mijn element.” Thuis vloog ze tegen de muren op na het overlijden van haar zoon Ron die ze jaren verzorgde. “Ik ben interieurontwerpster geweest en vind het leuk om allerlei spulletjes te combineren en te verkopen. En ik vind het heerlijk om met mensen om te gaan.” Soms gaat ze er zelfs van zingen, en dat is niet vreemd als dochter van de bekende Moe van Mil. “De klanten vinden het prachtig”, lacht ze. Net zo enthousiast is beroepskracht Moustafa die al sinds vorig jaar bij Welkom werkt. Hij bezorgt en haalt spullen op, neemt goederen in en draait mee bij de kassa. “Ik kom er met plezier elke dag voor uit Gorinchem.”

Voor de klanten is een bezoek aan Welkom één grote ontdekkingsreis. In de schappen, ook van hergebruikte materialen, staan sfeervol en gesorteerd allerlei spullen; van servies en glaswerk, woondecoraties en speelgoed tot witgoed, onderdelen, kleding - zelfs trouwjurken - en babyspullen, schoonmaak- en toiletspullen. Het meubilair staat overzichtelijk met huiselijke inrichting opgesteld en voor de kinderen is er een speelhoek. Een aparte afdeling is er voor de waardevolle spullen – vintage en brocante – die door een deskundige worden beoordeeld en tegen een vergoeding voor de eigenaar worden ingenomen. Vrijwilliger Simon is het ‘hoofd inname’: “We nemen alles aan als het heel en compleet is. En we verkopen alles ook weer. Voor een kleine prijs.” Wat na een jaar niet verkocht is gaat naar een goed doel of wordt gerecycled. “Er gaat hier niets verloren.” Bijzondere spullen die hij heeft ingenomen: “Een grote verzameling kopjes met bijpassende theepotjes”, lacht Trude. “Die klant is hier een nieuwe verzameling gestart: matroesjka’s.” Ook nam Simon een pathefoon in: “Met een plaatje van Doris Day; Que sera sera.” 

Leidinggevende Barbara is aangeschoven. “Kringloop Welkom is echt een maatschappelijk gebeuren in de ruimste zin. Vrijwilligers zijn er voor hele dagen of een paar uurtjes, net wat ze willen. In de toekomst gaan we ons ook richten op herintreders - jong en oud - en stagiaires.” Ze is blij met de medewerking van de gemeente. “Het gaat ons vooral om de warmte, het welkom en de idealen zoals spullen voor klanten met een klein budget. Maar we moeten ook kostendragend zijn, want er moeten vaste lasten betaald worden.” Winst is uitgesloten: “Dan moet je geen kringloop beginnen.” Trude kent de dankbaarheid van de klanten: “Van ons krijgt iedereen een glimlach en klanten gaan hier vaak met een lach de deur uit. Of met tranen van geluk en een ‘God bless you’. Mensen hebben soms zo hard spullen nodig. We helpen ook de Oekraïners die in De Wenteltrap worden opgevangen.” 

De klanten gaan - soms na uren snuffelen - en een pauze aan de koffietafel met gratis koffie en thee met een koekje en soms met gebak - tevreden weg. “Met enkele spullen, de ‘gouden vondst’ of een tas vol, een glimlach van ons en als het moet een strik eromheen.”

Welkom bij Welkom

Kringloopwinkel Welkom aan de Nijverheidsweg 17 is van maandag tot en met zaterdag open van 9.00 tot 17.00 uur voor de inname en verkoop van goederen. De spullen kunnen ook thuis gehaald of gebracht worden. Op verzoek worden ook woningen leeggehaald. Bel voor informatie: (030) 7856082. Het team van 15 vrijwilligers staat graag klaar voor hulp, advies of een praatje en koffie.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 22 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 23 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws gisteren
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13