Teamleider Joost Tieland en KNIJ-vrijwilliger Shannon Hoeflaken - met haar zoontje - op het Klimaatplein dat vol staat met informatie en toepassingen.
Teamleider Joost Tieland en KNIJ-vrijwilliger Shannon Hoeflaken - met haar zoontje - op het Klimaatplein dat vol staat met informatie en toepassingen. Foto: Lysette Verwegen

Klimaatplein een feest van oplossingen

Algemeen 641 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Hitte en droogte afgewisseld met wateroverlast: de klimaatveranderingen worden steeds duidelijker. En daar moet de leefomgeving op worden aangepast: met waterafvoer- en opslag en maatregelen tegen de hitte. Veel mensen willen daar in hun tuinen best mee beginnen, maar weten niet hoe. Dé oplossing: neem een kijkje op het Klimaatplein!

Het Klimaatplein in de Intratuin is sinds vorige week open. Een plek die speciaal is ingericht om mensen te informeren, motiveren en enthousiasmeren over de noodzaak van doordachte vergroening. De eerste stappen werden jaren geleden al gezet met de actie ‘Tegel eruit, plant erin’. “Aanvankelijk gestart door Groei en Bloei. Daarna pakte Klimaatneutraal IJsselstein (KNIJ) het met ons op”, vertelt Joost Tieland, teamleider Buitenleven. “KNIJ heeft al zo’n grote achterban dat we nog meer duurzame mensen bereiken, die ook weer anderen enthousiasmeren. KNIJ bracht mij ook in contact met diverse organisaties, waardoor er steeds meer duurzame samenwerkingsverbanden ontstaan. Samen met KNIJ zijn we een brug geworden naar de overheid, zoals gemeente, waterschap. Voorheen was het vooral: de overheid wil vergroenen maar kan de mensen niet bereiken en de mensen willen wel vergroenen maar weten niet hoe. Op het Klimaatplein lossen we dat op.” En nog een voordeel: “Als de overheid maatregelen oplegt vinden inwoners het meestal niet leuk, maar op het Klimaatplein zien ze de voorbeelden, het gemak en de kosten in de praktijk. En dan wordt het opeens wel leuk.”

NK Tegelwippen

Zo start op 21 maart het NK Tegelwippen: zo veel mogelijk tegels eruit en planten erin. “Een van onze klanten begon met twee tegels. Hij genoot zo van het groen dat hij nog veel meer tegels inleverde voor gratis planten. Hetzelfde ervaren we met de regentonnenactie. Een klant vertelde dat ze het toilet doorspoelt met regenwater, waarvoor een tweede regenton nodig was.” Shannon Hoeflaken, vrijwilliger bij KNIJ lacht: “En dat is leuk. We hebben elkaar nodig; als vrijwilligers kunnen we mét de professionals van Intratuin nog meer mensen enthousiast maken. We hebben ook al eens samen een lezing in Museum IJsselstein gegeven en workshops over sedum.” Nog een voordeel van het Klimaatplein: “KNIJ heeft deskundigen – vrijwilligers – die in hun beperkte vrije tijd graag advies geven, maar de professionals van Intratuin zijn er altijd. En KNIJ heeft geen eigen ruimte.”

Joost is trots op de samenwerkingen en zijn collega’s die speciaal een opleiding volgden voor het Klimaatplein. “Wij zijn het eerste tuincentrum waar we met KNIJ, professionals en overheden om één tafel zitten. De gemeente zet ook heel actief in op klimaatadaptatie; zelfs met een beleidsmedewerker klimaat. Dat gebeurt niet overal.” Shannon vult aan: “En niet iedere gemeente heeft zo’n geweldige Joost. Hij zorgde zelfs voor de speciale kerstbomen met voldoende wortel, die mensen dan weer bij ons in de gemeentetuin kunnen later overzomeren. Ook een succes, want wat in IJsselstein begon is nu ook door andere Intratuinvestigingen overgenomen.” En dan zijn er de krokushartenacties: “Uiteraard met biologisch geteelde bollen; zonder kunstmest en pesticiden.”

Op het Klimaatplein komt alles samen. “Binnen de tuinbranche leefde het idee van een plein al, hoofdzakelijk rond tuinmeubilair.” Maar een Klimaatplein moet leven en er moet van alles gebeuren. “Daar wilden wij met de gemeente en waterschap de kosten van dragen en na brainstormen met KNIJ hebben we het gezamenlijk opgepakt”, aldus Joost. De komende tijd gaan er diverse activiteiten plaatsvinden. Te beginnen met het NK Tegelwippen: “Die wedstrijd gaan wij natuurlijk winnen”, lacht Shannon. De sedumactie is een blijvertje - “Te zien en met korting in te kopen bij Intratuin” - net als de regentonnenactie.

Duurzaamheid past helemaal binnen Intratuin. “We kennen inmiddels de hele keten en weten waar onze producten vandaan komen en hoe ze gemaakt en geteeld worden. Wij kiezen bewust voor échte bioproducten.” En duurzaam is niet altijd duurder: “Denk eens aan bloemzaden in afbreekbare verpakkingen en bloempotten gemaakt van het afval uit zee.”

Acties

Op 19 maart zijn van 10.00 tot 13.00 uur experts op het Klimaatplein aanwezig om over van alles advies te geven: van biodiversiteit tot watervriendelijk tuinen. Op 23 april is er een workshop ‘Water en groen, hoe ga je dat doen.’ “En dat is nog maar het begin”, aldus Joost en Shannon. Kijk voor alle informatie op www.intratuin.nl/intratuin-ijsselstein en op www.klimaatneutraalijsselstein.nl.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 23 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport gisteren
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13