Eenheid binnen de IJsselsteinse politiek: er werd gezamenlijk, én gezellig, zwerfvuil opgeruimd.
Eenheid binnen de IJsselsteinse politiek: er werd gezamenlijk, én gezellig, zwerfvuil opgeruimd. Foto: Lysette Verwegen

Politici en inwoners in gesprek tijdens gezellig NoPlasticRunnen

Algemeen 336 keer gelezen

IJSSELSTEIN •  De maandelijkse ploggingactie van NoPlasticRunner Erik Wierstra stond deze maand in het teken van de gemeenteraadsverkiezingen.

De vertegenwoordigers van alle partijen maakten goede sier: samen met andere vrijwilligers ruimden ze zaterdag in enkele uren 140 kilo zwerfvuil van de straten en uit het groen in IJsselstein-Noord. Het was voor de raads- en fractieleden ook een mooie gelegenheid om eens met eigen ogen een kijkje te nemen in de wijken langs de Hollandse IJssel, Europakwartier en IJsselveld-Oost en -West. Er ontstonden op straat spontane gesprekken met bewoners; altijd handig net voor de verkiezingen.

Betrokkenheid

Voor de PvdA was deze aanpak niet nieuw: zij ruimen al langer zwerfvuil in diverse wijken. “Dat hoort er voor ons gewoon bij”, is hun commentaar. Hetzelfde geldt voor D66-lijsttrekker Joeri, die elke maand met de knijperploeg in IJsselveld-Oost op pad gaat. “Mijn jonge kinderen heb ik bij deze plogging een keer thuis gelaten”, meldt hij. Noplasticrunner Erik is blij met de grote opkomst van alle partijen: “Een eenheid van politici en inwoners die de stad schoon maken – en houden – en met elkaar in gesprek willen gaan over diverse zaken is belangrijk.” Hij voelt zich eindelijk gesteund door de gemeente. “Te lang gaf ik bij de gemeente signalen af over wat ik met het opruimen tegenkom, maar ik kreeg nooit antwoord. Nu voel ik de betrokkenheid van de politiek en wie weet waar dat verder toe kan leiden.”

Stichting NoPlasticRunner

Na de warme ontvangst met koffie in Bar de IJsselhal, met lekkers van vaste sponsor Jumbo Ruben Metselaar en materialen en faciliteiten van collega’s Van Ekeris Tweewielers en Benno Jansen Schilders, waaieren de ploegen uit over de wijken. Het geeft Erik een moment om even terug te blikken. “Sinds drie jaar ben ik echt aan de weg aan het timmeren en ik ben blij met het groeiende enthousiasme en deelname van veel vrijwilligers aan de maandelijkse ploggingacties.”
De toenemende bewustwording van veel deelnemers leidt soms zelfs tot een gezonde verslaving: “Mensen gaan vaker wandelen en zeggen me dat ze zwerfvuil niet kúnnen laten liggen.” En dat draagt bij aan het doel van de stichting die hij in september heeft opgericht: “Van IJsselstein de schoonste stad van Nederland maken.”


Zelf begon hij 15 jaar geleden met hardlopen. “En daar kwam het ploggen – hardlopen/wandelen en zwerfvuil ruimen – vanzelf bij. Nu zou ik wel eens willen hardlopen zonder iets op te rapen. Daarom ga ik de polder in, maar ook daar zwerft vuil, al is het wel minder dan in de woonwijken.”

Educatie en fun

Erik wil educatie oppakken met lessen en acties op de scholen en denkt aan alternatieve uitjes en teambuidling voor organisaties en bedrijfsleven. “Dit jaar is de eerste pilot.” Hij steekt veel tijd in zijn NoPlasticRunner: “Ik probeer naast mijn fulltime werk een dag per twee weken vrij te maken voor de stichting. Duurzaamheid in IJsselstein is ook een doel; ik wil statiegeld op blikjes promoten, dat vermindert tevens de afvalberg.” Corona heeft geen rem gezet op zijn activiteiten: “Werken aan de stichting doe ik thuis en de maandelijkse ploggingacties konden gewoon doorgaan: lekker buiten en makkelijk afstand houden.” Zelfs de funfactor bleef aanwezig: “Ploggen is niet alleen goed voor duurzaamheid en lichaamsbeweging: het is ook gezellig. Samen aan de koffie bij start en een drankje na afloop en onderweg ontstaan gesprekken en soms zelfs vriendschappen.” Veel deelnemers komen elke actie terug en Erik heeft vier vaste captains die de ploegen - met deelnemers van 5 tot 84 jaar - onder hun hoede nemen. Zijn dochter, mediastudent, zorgt voor promotiemateriaal en berichten op de socials en herkenbaarheid van de ploggers aan hesjes, truien en petjes. “Er zijn zelfs truien verstuurd naar England en de USA!”, zegt hij trots. “Maar eerst IJsselstein.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 11 uur geleden
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 21 uur geleden
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37
Afbeelding
Donaties maken AED op scoutingclubgebouw in IJsselstein mogelijk Nieuws 17 apr, 11:17
Afbeelding
PvdA IJsselstein wil een solidariteitsfonds voor basisscholen Nieuws 17 apr, 10:13