Afbeelding

Voorstel Wijziging Huisvestingsverordening Montfoort aangenomen

Algemeen 693 keer gelezen

MONTFOORT • Tijdens de raadsvergadering van Montfoort vond enige discussie plaats over het voorstel Wijziging Huisvestingsverordening. Toch bleek dat partijen dichterbij elkaar zaten dan gedacht. Het voorstel werd uiteindelijk unaniem aangenomen. 

Voor het raadsvoorstel over een wijziging van de Huisvestingsverordening Regio Utrecht 2019 geldt een regionale verordening, omdat de woonbehoefte niet stopt bij de gemeentegrens. Hierdoor kunnen gemeenten gezamenlijk optreden. 

Na een afgesproken evaluatie werden nu een aantal wijzigingen benoemd. Zo zal de grootte van een huishouden voortaan meewegen in het toewijzen van een woning, de lage midden inkomens krijgen meer ruimte en de eis van een wooncarrière komt te vervallen. 

Motie
Doel van het voorstel is meer kansen op woningmarkt te creëren. Het voorstel werd unaniem aangenomen. Aansluitend op het voorstel dienden VVD en Lokaal Montfoort een motie in. Deze partijen stelden voor een extra zorgvuldige individuele beoordeling in het toewijzen van woningen te realiseren en daartoe (naast de wettelijke toewijzing) geen extra voorrang aan statushouders toe te kennen.

Hiertoe ontstond een discussie in de raad. De meeste partijen vonden de motie geen aanvulling op het voorstel en zagen hierin alleen een bevestiging van de benoemde wijzigingen. 

Hoog verkiezingsgehalte
“Om de voorgestelde zorgvuldigheid wellicht extra te benadrukken kunnen wij de motie steunen”, aldus de net aangestelde fractievoorzitter Kok van CU. “De motie lijkt een hoog verkiezingsgehalte te hebben”, merkte de fractievoorzitter Verkaik van Inwonersbelangen Montfoort Linschoten op. Maar tegelijkertijd zagen de meeste partijen hierdoor ook geen reden om tegen de motie te stemmen.

Fractievoorzitter Schrijver van D66 herkende ook in de motie geen nieuwe inbreng en kwam daarmee wel tot een andere conclusie. “De motie is overbodig. Wij vragen ons alleen af waarom juist statushouders specifiek benoemd moeten worden in de nieuwe zorgvuldigere regels voor het toewijzen van woningen? Het aantal statushouders is bovendien zo klein dat deze geen wezenlijk verschil zullen brengen in de verdeling van woningen op de huidige krappe woningmarkt.” 

VVD-raadslid van Rooijen reageerde: “Juist omdat we willen dat zwakkere groepen dezelfde kansen krijgen, willen we uitsluiten dat één zwakkere groep extra voorkeur zou kunnen krijgen. Met de motie wordt nog meer zorgvuldigheid gewaarborgd. En ook al zal het hier niet gaan om grote aantallen: alle beetjes kunnen helpen.” 

Het voorstel werd unaniem aangenomen en de motie werd aangenomen met als enige tegenstemmende partij D66.

Woonwagenbeleid
Een vervallen agendapunt was het initiatiefvoorstel van Progressief Akkoord (PA) over het Woonwagenbeleid 2022. Met het voorstel wilde deze partij twaalf woonwagenstandplaatsen meenemen in de komende tien jaar in de Woonvisie van de gemeente Montfoort.

 Raadslid Hammendorp van PA sprak zijn teleurstelling over het terugnemen van het voorstel uit. “Wij zijn van mening dat we een echt goed voorstel hebben neergelegd. We hebben echter ook moeten constateren dat we weinig medestanders voor dit voorstel hebben gevonden. Daarom heeft het op dit moment geen zin het voorstel te behandelen”, aldus Hammendorp. 

Wel voegde hij er aan toe dat de weg naar het Europese hof met een officiële klacht zal worden bewandeld waaruit bleek hoe belangrijk Progressief Akkoord deze kwestie opneemt.

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 23 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10