Afbeelding
Foto: Hanneke Mennens

Twee keer zilver voor Stijn van de Bunt op WK-junioren

Sport 598 keer gelezen

LOPIK / INNSBRUCK • Hij kwam voor goud, het werd zilver. Toch is Lopiker Stijn van de Bunt tevreden over zijn debuut op het allerhoogste podium. “Ik heb gestreden, maar ben op waarde geklopt.”

Dat er misschien wel iets moois in zou zitten voor Stijn (17), begon hem afgelopen najaar wel te dagen. Op de 3 kilometer reed hij bij zijn eerste World Cups net naast het podium en hij pakte een tweede plek in de laatste World Cup een week geleden. En met een absolute toptijd van 6.34 in zijn enige 5 kilometer dit najaar, stelde hij zich nadrukkelijk kandidaat voor een hoge klassering. 

Baanrecord van Gianni Romme

Maar daarvoor moest hij wel afrekenen met de Noor Sigurd Henriksen. De sterke Noor reed in de rit voor die van Stijn met 6.33.16 het 21 jaar oude baanrecord van schaatslegende Gianni Romme uit de boeken en legde de lat daarmee ontzettend hoog. “Ik moest een PR rijden om ‘m te verslaan”, vertelt Stijn. “Ik wist dat het lastig zou worden, maar ik kom op een WK om een wereldtitel te pakken en niet om een tweede plek veilig te stellen. Ik ben er gewoon vol voor gegaan. Tot vier rondjes voor het einde zat ik er nog wel onder en waren m’n rondetijden vlak, maar toen liep het hard op. Ik weet niet hoe ik die laatste rondjes ben doorgekomen, maar ik heb me naar de finish geknokt voor die tweede plek.” 

Zilver op eerste Team Pursuit ooit

Op de ploegenachtervolging kreeg Stijn een tweede kans op een wereldtitel. Met Joep Wennemars en Tim Prins gold het Nederlandse drietal op basis van individuele kwaliteit als een van de topfavorieten, al was samen trainen er nog niet van gekomen. “We hebben geeneens een Team Pursuit-training gedraaid”, zegt Stijn grijnzend. “Dat is wel een schande eigenlijk. Het was gewoon niet georganiseerd door de KNSB, dus dat is wel jammer. Het is dan wel even wennen. Dit was mijn eerste Team Pursuit ooit.” De hoge topsnelheid brak afstandsrijder Stijn tegen het eind aardig op, maar reed met zijn team naar een zilveren medaille. Het goed georganiseerde team van Japan pakte het goud. 

Met twee zilveren medailles kijkt Stijn toch tevreden terug op zijn WK-debuut. “Maar ik had liever goud om m’n nek gehad”, zegt hij eerlijk, maar besluit toch trots: “Dit was mijn eerste WK als eerstejaars junior. Dan hebben mensen het wel eens slechter gedaan.”

Johan Boef

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37