Foto ter illustratie
Foto ter illustratie

Fel protest tegen bouwplannen Randdijk

Algemeen 1.731 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Na de bewoners rond Hitteschild, Lagebiezen en Zendmast verenigen ook de bewoners van de Noorwegenlaan zich tegen de bouwplannen in hun omgeving. Zij worden gesteund door bewoners van de Cape Kennedy en IJsselveld-Oost en het Groen Platform IJsselstein (GPIJ). Samen verzetten zij zich fel tegen de bouwplannen bij de Randdijk, een natuurgebied dat zelfs door de gemeenteraad enkele jaren geleden als belangrijk is aangemerkt op de Natuurwaardekaart.

“Ze walsen gewoon over ons heen en rammen de plannen door onze strot”, aldus een bewoner van de Noorwegenlaan, die praat namens zijn buurtgenoten. “En dat is bewonersparticipatie?” De bewoners zijn woest over de plannen om in ‘het driehoekje’ waar nu de vervallen boerderij van Nieuwenhuizen staat flatgebouwen neer te zetten. “Luchtkwaliteit en geluid van de naastgelegen A2 doen er niet eens meer toe, terwijl onze wijk al op het randje van het toelaatbare zit.” De bewoners weten: “Op het perceel is het geluid tussen 60 en 67 decibel, terwijl 63 decibel de hoogst toelaatbare grens is.” En: “Het groen dat de gemeente nu wil inwisselen voor beton is waardevol. Het is een natuurgebied waar ook zeldzame vogels, vleermuizen andere diersoorten leven.” De bewoners zijn ook boos over de zogenaamde participatie: “Eén informatieavond in mei vorig jaar: er werd een presentatie gegeven en we mochten vragen stellen. Daarna hebben we níets meer gehoord. We zijn echt laaiend!” Vooral over de opmerkingen over de wijk Hazenveld/Overwaard. “De gemeente zei na de bouw van die wijk dat ze die nooit hadden mogen aanleggen vanwege de overschrijdingen van de geluids- en luchtkwaliteitsnormen. En nu wordt er dan in de commissievergadering luchtig opgemerkt ‘Die mensen hebben het ook overleefd’. Onvoorstelbaar!” Naast alle plannen is er nog het probleem van de ontsluiting: “De Europalaan is nu al te druk.” Laatdunkend: “We hopen dat deze massale woningbouwplannen slechts verkiezingspropaganda zijn.”

IJsselveld-Oost

Ook omwonenden van Stereoplein en Landingsplaats roeren zich over de ondoorzichtige bouwplannen; zij worden naar eigen zeggen al helemaal niet betrokken bij de bouwplannen die hun woonomgeving raken qua natuur, uitzicht, verkeersveiligheid en de toch al dichte bebouwing in de wijk. Slechts bewoners met uitzicht op het bouwterrein werden uitgenodigd voor een digitale informatiebijeenkomst. Alleen deze zeven deelnemers kregen - na hun aandringen per e-mail - een terugkoppeling: “Zonder onze input en reacties. Van de nieuwe Nota van Uitgangspunten zijn we niet eens op de hoogte gebracht, wat wel gebeurd is bij bewoners rond andere bouwplannen. Iemand die een ontstemde brief schreef over de gang van zaken heeft zelfs nooit antwoord gehad.” Ook wordt bij de weinige informatie geen rekening gehouden met het bonte karakter van de wijk: “Veel wijkbewoners zijn niet digitaal vaardig en/of beheersen de Nederlandse taal onvoldoende. Zij hebben ook belang bij de plannen voor hun woonomgeving en worden net als onze wijk totaal niet gehoord.”

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14
Afbeelding
Auto's op de Weg der Verenigde Naties in IJsselstein kunnen uitzwenkende trailer niet ontwijken 112 22 apr, 20:37
Afbeelding
Droomdag voor 9-jarige Theodoor uit IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:50
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 22 apr, 16:25
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 22 apr, 16:20