Ilja Bakker (achteraan) en een aantal deelnemers zijn klaar voor IJsselstein zonder grenzen.
Ilja Bakker (achteraan) en een aantal deelnemers zijn klaar voor IJsselstein zonder grenzen. Foto: Ingezonden foto

‘IJsselstein zonder grenzen’ in de bibliotheek

Algemeen 592 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Vorig jaar, net voor de coronalockdown, maakte IJsselstein in de bibliotheek kennis met ‘Levende boeken’: een-op-eengesprekken met bijzondere inwoners uit IJsselstein die hun levensverhaal vertelden. Er komt nu een vervolg; gesprekken met stadsgenoten die om wat voor reden dan ook vanuit het buitenland in IJsselstein terecht zijn gekomen.

Ilja Bakker, coördinator in de bibliotheek kwam op het idee door het boek De wandelaar van Adriaan van Dis, dat de bibliotheek uitdeelde tijdens de campagne Nederland leest. De hoofdpersoon krijgt een hond om te verzorgen. Tijdens de wandelingen met de hond door Parijs leert hij zijn buurtgenoten kennen. ‘’Die ontmoetingen spraken me aan en zo kreeg ik het idee voor ontmoetingen met deelnemers aan het Taalhuis, dat al enkele jaren in de bibliotheek wordt georganiseerd. Daar leren nieuwe IJsselsteiners die afkomstig zijn uit een ander land, begeleid door getrainde vrijwilligers, hun taal- en spraakvaardigheid verbeteren. Wij horen er de bijzondere verhalen. Want waar komt iemand vandaan en waarom is iemand naar Nederland gekomen? Was het voor de liefde? Werk? Of een vlucht? Vaak bestaan er zoveel vooroordelen. Kom er in een korte persoonlijke ontmoeting maar eens achter wat de echte verhalen zijn en leer de nieuwe stadgenoten kennen.”

Nieuwe IJsselsteiners

De deelnemers van het Taalhuis willen graag meedoen aan IJsselstein zonder grenzen. Ilja: “Vaak krijgen ze te maken met vooroordelen en die willen ze graag wegnemen door hun verhaal te vertellen. Sommigen zijn al jaren in Nederland, maar er doet ook iemand mee die pas een paar maanden hier is en die nu al voldoende Nederlands spreekt om zijn verhaal te vertellen. Een Marokkaanse jongeman die kort in Nederland is schrijft nu al in het Nederlands een mail naar mij. Dat is knap. Ook hij heeft te maken met vooroordelen, juist daarom is zijn verhaal zo interessant.” De deelnemers zijn van alle leeftijden, mannen en vrouwen en van allerlei nationaliteiten. “Van Marokko en Turkije tot Taiwan, Irak, Syrië, Argentinië en noem maar op. En het gaat echt niet alleen om vluchtelingen. Denk maar aan ons koningshuis: prins Bernhard en prins Claus kwamen uit Duitsland en Koningin Máxima zelfs uit Argentinië.’’

Taalhuis

Nieuwe IJsselsteiners die de Nederlandse taal nog beter willen leren spreken en onder de knie willen krijgen kunnen terecht in de bibliotheek bij het Taalhuis, de taalinloop en de praattafel. “Aan de praattafel gaan deelnemers in kleine groepjes in gesprek over van alles en nog wat; van politiek tot praktische dagelijkse zaken als naar de kapper gaan. Het gaat echt om het beter leren praten.” Bij de taalinloop worden deelnemers begeleid bij lezen, schrijven en spreken. “De taalinloop is een extraatje bovenop de officiële cursussen. We hebben er deelnemers die net begonnen zijn tot fanatieke deelnemers die al langer meedoen. Zo is er iemand die nog steeds meedoet om de fijne kneepjes van het Nederlands – zoals spreekwoorden en gezegden – onder de knie te krijgen. Hij is een perfectionist.”
Volgens Ilja zijn niet alleen de deelnemers aan de taalactiviteiten enthousiast. “Wij krijgen er ook energie van.” Aan het taalhuis zijn ruim vijftien taalvrijwilligers verbonden. “Ze zijn trouw, gemotiveerd en geduldig en vinden dat ze zelf ook zo veel terugkrijgen van hun vrijwilligerswerk”, concludeert ze. De vrijwilligers hebben iedereen geënthousiasmeerd. “Maar uiteindelijk doen de deelnemers het helemaal zelf. Sommige zijn best zenuwachtig en vinden zelf dat ze nog niet genoeg Nederlands spreken, maar ze vinden het zó belangrijk om hun verhaal te delen met IJsselstein.”

Onder voorbehoud van de geldende coronamaatregelen vindt IJsselstein zonder grenzen plaats op zaterdag 11 december van 11.00 tot 14.00 uur in de bibliotheek aan de Overtoom. Wie in gesprek wil gaan hoeft zich niet aan te melden en mag zelf de deelnemer kiezen om 20 minuten mee in gesprek te gaan.

Lysette Verwegen

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Omrijden door storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort Nieuws 18 uur geleden
• Er kon ook volop geknutseld, getekend, gekleurd en geschilderd worden.
IJsselveld-Oost viert zijn buurtfeest Nieuws 18 uur geleden
• De ondertekening van de overeenkomst.
Onderwijsbegeleiding voor álle kinderen met Fit4talent in Bibliotheek IJsselstein Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Op & Top Vrouw bij Sisters Event in Dorpshuis Benschop Nieuws 20 uur geleden
• Twee van de winnaars. In totaal waren er 36 bekers te vergeven.
Prijzenregen tijdens clubkampioenschappen Apollo Sport 23 uur geleden
Afbeelding
IJsseloever Dames 1 nog niet uit gevarenzone Sport 22 apr, 09:09
Afbeelding
Montfoort SV'19 pakt broodnodige punten, IJFC verrast sterk PVCV en ander voetbal Sport 22 apr, 08:50
• Wethouder Jonkers monteert laatste routebordje.
Nieuwe fietsroute voor Montfoorts verkeersexamen Nieuws 21 apr, 09:00