Marcel Voskens in zijn 'paradijsje': de keuken en de huiskamer aan de Voorstraat 1.
Marcel Voskens in zijn 'paradijsje': de keuken en de huiskamer aan de Voorstraat 1. Foto: Lysette Verwegen

Manager van een golfbaan staat nu liever in de keuken

Algemeen 2.112 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Het begon allemaal vorig jaar, met een kookproject voor mensen die door de lockdown aan huis waren gekluisterd en wel een lekkere maaltijd konden gebruiken. Marcel Voskens, die als manager van een golfbaan ook niet kon werken, stond er graag voor in zijn keuken, terwijl ingrediënten en bezorging door zijn buurtgenoten van de Walkade werden geregeld. 

Het einde van de lockdown was voor Marcel en echtgenote Aline een moment om de balans op te maken. “Ik ging weer aan het werk in Brabant, maar de reistijd begon me steeds zwaarder te vallen”, vertelt Marcel. “Toen we samen onze toekomstplannen onder de loep namen vonden we het vooral belangrijk te doen waar we gelukkig van worden. Aline was oké met haar werk, maar constateerde dat ik niet zo vrolijk was als tijdens mijn kookproject en dat ik niet meer zo blij thuiskwam als voor de lockdown.” Dat had nog een reden: “Ik was in mijn baan meer de zelfstandige ondernemer zoals ik altijd was geweest. En ondernemersbloed kruipt nu eenmaal waar het niet gaan kan”, lacht hij. “Mijn passie? Koken! Toen zijn we samen gaan rekenen en de conclusie was: gewoon doen!”

Met Eten van de Vos is de droom van Marcel Voskens uitgekomen. “Aline wilde haar keuken terug dus moest ik op zoek naar een geschikte plek.” Hij werd op slag verliefd op het pand aan de IJsselsteinse Voorstraat 1. “Het past helemaal bij het huiskamergevoel dat ik wilde realiseren en veel van de inrichting van de voormalige woonaccessoireswinkel bleek bruikbaar. De houten vloeren en wanden, tegels aan de muur. Een nieuwe keuken heb ik er helemaal naar mijn wens in laten zetten.” Veel pannen en serviesgoed zijn krijgertjes van buren en bekenden. “Dat bepaalt ook de sfeer: het is alsof je zo de huiskamer/keuken in loopt. Echte Brabantse gezelligheid, iedereen praat met elkaar en met mij, de pannen hangen aan een rek en ik kook. Net zoals thuis gebeurt het in de keuken: de gezelligheid, de gesprekken en vriendschappen.”

Waarschijnlijk is Marcel de eerste kok die gewicht verliest: “Ik ging van acht uur per dag zitten naar elf uur staan.” En hij doet het graag. “Superleuk, want ik maak echt alles zelf.” Elke maaltijd, soep, saus en zijn Vosti. “Dat is een speciale tosti met pittige gehakt, lekkere kaas en Vostisaus.” Het recept van de frisse licht pittige saus is geheim. “Ik gebruik zeker vijftien ingrediënten en één ervan is liefde.” Veel van de recepten komen uit zijn hoofd. En wat daar niet in zit komt van de ‘evangelieplank’ in zijn zaak: plank met kookboeken en zijn favoriete blad Delicious.

Kenmerk van zijn keuken: heel veel smaak. “Ik ga niet voor het ‘standaard’ culinaire hoogstandje en mooi versierd, maar voor eerlijk Hollands/Europees. Bijvoorbeeld een stamppot waarvan de smaak veel verder gaat dan het gemiddelde. En uiteraard altijd met verse producten.” En een aanrader van de kok zelf: “Hou het simpel”, zoals ook de recepten uit de twee Kookboeken voor Mannen, die hij schreef. “Aardappelpuree komt niet uit een pakje: die maak je zelf. Voorgeschilde aardappels mogen nog net. En dan gaat het om de kruiden: peper, zout, kruidnagelpoeder, mosterd, een beetje nootmuskaat en room en boter erbij. Dat is de basis voor elke stamppot en iedereen heeft de ingrediënten wel in huis.

Eten van de Vos is om koffie te drinken, met eigengemaakte lekkernijen erbij, om te lunchen en een maaltijd te eten. Alles is ook mee te nemen of thuis op te warmen. Wekelijks verandert het menu. “Elke week - 52 weken per jaar - maak ik een andere stamppot. Mijn gehaktballen zijn - net als de Vosti’s - inmiddels beroemd. Er zijn wisselende salades, soepen en sauzen, bijgerechten en uitsmijters.” Mijn grootste compliment: “Als klanten happy de deur uitgaan. Dan ben ik ook happy. Het is altijd spannend, want ik weet nooit of mijn smaak hun smaak is.” Wat leuk is: “Als er bezoekers komen die zeggen dat ze mijn adres van bekenden hebben gekregen met de opmerking: daar móét je gaan eten, omdat het lekker en gezellig is.” Van coronamaatregelen heeft hij geen last: “Afhalen zat altijd al in het concept”, lacht hij. “En de ruimte leent zich ook goed voor thuiswerken: rust, koffie, eten en privacy, zonder de ‘herrie’ van thuis.” En golfen? “Dat doe ik in mijn weinige vrije tijd. Ik heb al vier maanden geen baan gezien...”

Wie de gezelligheid van Eten bij de Vos ook thuis wil beleven haalt volop inspiratie op de website www.etenvandevos.nl. Marcel maakt ook podcasts over Koken met de Vos en is te vinden op Facebook en Instagram. “Ik verspreid graag een beetje geluk, zeker in deze tijd: de decembermaand en de avondlockdown. Dat kan bij mij in de Voorstraat maar ook bij iedereen thuis.”

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10
Afbeelding
Overval op woning in Lopik blijkt poging tot oplichting update 25 mrt, 16:46
• Overhandiging van de cheque door Wob Scholtens, voorzitter van BCM aan Marjon de Jong van 't Bakkershuis
Succesvolle bridgeactie voor Bakkershuis Montfoort Nieuws 25 mrt, 16:00
• Het team Boulemeisjes aan de puzzel.
Puzzelaars klaar! Puzzelen maar! Nieuws 25 mrt, 11:25