De Familiekamer in De Rank. Bezoekers waren sprakeloos, zo mooi.
De Familiekamer in De Rank. Bezoekers waren sprakeloos, zo mooi. Foto: Paul van den Dungen

Sfeervolle afscheidskamer voor iedereen in De Rank

Algemeen 1.334 keer gelezen

MONTFOORT • Een sfeervolle ruimte in kerkgebouw De Rank , ingericht als huiskamer, is afgelopen zaterdag tijdens een open dag aan het publiek getoond.  Bezoekers waren sprakeloos, zo mooi vonden ze de afscheidskamer.

De Familiekamer is al ruim een jaar beschikbaar voor iedereen, kerkelijk of niet, maar nog niet erg bekend in Montfoort. De open dag moest daar verandering in brengen. De kamer is een alternatief voor als een thuisopbaring niet wenselijk of mogelijk is. Tijdens het verblijf van de overledene krijgen de nabestaanden een eigen sleutel van deze kamer, zodat zij zelf kunnen bepalen wanneer en hoelang zij bij hun dierbare willen zijn. De kamer heeft daarvoor een speciale zijingang. ‘’Het is een volstrekt neutrale ruimte, los staat van welke religie ook. Ook de aankleding kan in overleg’’, legt kerkrentmeester Erik van Kooten uit. ‘’’Een ander schilderij of afbeelding, meer kaarsen of bloemen, alles is bespreekbaar.’’
Peter Versloot weet als lid van de bouwcommissie alles over het ontstaan van deze nieuwe ruimte. “Het is ergens in 2019 dat er al plannen werden gemaakt voor de herinrichting en verduurzaming van De Rank. Het is een 45 jaar oud gebouw dat de nodige renovatie behoefde. Keuken en toiletten waren gedateerd, er moest soms flink gestookt worden en ook de beglazing en isolatie lieten te wensen over. Uiteindelijk kwam het plan om een Familiekamer te maken in de ruimte die tot dan voor de jeugd werd gebruik.” Erik van Kooten: “Of je nu kerkelijk bent of niet, deze Familiekamer is voor iedereen. Mochten de mensen ook gebruik willen maken van de nieuwe zaal, bijvoorbeeld voor een condoleance of een afscheidsbijeenkomst, dan is dat ook mogelijk.”
De inrichting van de Familiekamer is mede het werk van Ans van Vulpen. Zij verzorgde de aankleding en inrichting en beheert verder de agenda. Iedere uitvaartondernemer kan van deze Familiekamer gebruik maken, voor zover op dat moment nog vrij. Hoofdkoster René van ‘t Hul is de contactpersoon en tevens beheerder van de Familiekamer, te bereiken via kerkruimte@pgmontfoort.nl of tel. 06-28415789.

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37