De groep wandelaars in gesprek over hun ideeën. Ondertussen genieten ze van de natuur.
De groep wandelaars in gesprek over hun ideeën. Ondertussen genieten ze van de natuur. Foto: Linda de Kort

Wat te doen met de Nedereindse Plas?

Algemeen 1.651 keer gelezen

IJSSELSTEIN / NIEUWEGEIN • Afgelopen zaterdagochtend wandelde een aantal inwoners van IJsselstein en Nieuwegein mee in een wandeltocht rondom de Nedereindse Plas. De tocht was georganiseerd door de gemeente Utrecht om van inwoners te horen welke ideeën zij hebben over de recreatiemogelijkheden bij deze plas. 

Die ideeën waren er in overvloed, zo bleek: bos aanplanten, duidelijkere wegbewijzering, meer prullenbakken, een natuurspeelplek en aandacht voor de biodiversiteit. Onder de leiding van Maarten van der Kuijl, programmamanager Stichtse Groenlanden bij Recreatie Midden-Nederland, liep de groep ruim een uur door het gebied. 

Willem de Bruin komt al 30 jaar bij de Nedereindse plas. Zijn vader heeft destijds meegeholpen met het afgraven van de plas om aan de benodigde grond te komen die werd gebruikt voor bouwprojecten. Anno 2021 loopt Willem twee tot drie keer per dag met hond Lotje bij de plas. Tijdens de wandeling blijkt hoeveel Willem van het gebied weet. “Staan we nu op een fiets- of wandelpad?”, vraagt Willem aan zijn medewandelaars. Als niemand het antwoord weet, geeft Willem aan hoe onduidelijk de borden zijn. Hij weet het antwoord wel en zegt met een knipoog: “Het is geen fietspad.” Ook de regels bij het uitlaten van een hond zijn niet duidelijk. “Je moet je hond aangelijnd houden. Alleen op de uitlaatplekken is het toegestaan om je hond los te laten. Alleen die borden zijn nauwelijks zichtbaar”, licht Willem toe. Projectmanager van gemeente Utrecht Clemens Kars schrijft de gemaakte opmerkingen meteen op.
De groep wandelaars genieten allemaal van de natuur rondom de Nedereindse plas. Het niet mogen zwemmen in de plas wordt als een gemis ervaren. Van de jaren ‘60 tot de jaren ‘80 is veel verontreinigd afval in de plas gedumpt. Hierdoor is het water te vervuild en liggen er gevaarlijke obstakels op de bodem. Gemeente Utrecht is nu al geruime tijd bezig met een inventarisatie hoe de recreatie van het gebied wél kan worden ingevuld.

Samen delen

 “Via denkmee.utrecht komen heel veel ideeën binnen, maar we wilden ook inwoners die wellicht minder toegang hebben tot digitale middelen de kans geven te reageren”, licht Clemens toe. De hele groep is van mening dat het gebied makkelijk kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. “Maar we moeten wel samen delen. Kinderen, loslopende honden, fietsers en brommers. Alles bij elkaar is lastig en soms gewoon gevaarlijk.” “Misschien dat drie tegels aan de zijkanten van een pad al voldoende ruimte zou geven?”, suggereert programmamanager Maarten.  
Irene Schuller van Vogelwacht Nieuwegein/IJsselstein wijst op de grote vogelpopulatie bij de plas. Als blijkt dat bestaande heuvels al op de nominatie staan weggehaald te worden, zucht ze. “Juist deze dingen maken het hier heel geschikt voor de ijsvogels. Dan zou het toch jammer zijn als je die heuvels weg zou halen.” Maarten bevestigt dit, maar zegt ook in alle eerlijkheid: “We hebben ook te maken met vergunningen, maar we nemen dit zeker mee in alle afwegingen.”
Ook het houden van evenementen wordt geopperd als mogelijkheid. De groep is hierover verdeeld. “Kleinschalig zou misschien wel kunnen”, zegt één deelnemer. “De ervaring leert dat evenementen en natuur niet goed samen gaan”, zegt een ander. “Bovendien draagt het geluid hier erg ver. Dus bewoners zullen hier zeker last van hebben.”

Liever geen zonnepanelen

Het idee om zonnepanelen te plaatsen kan op weinig bijval rekenen. Zeker als blijkt dat minstens de helft van het gebied hiervoor nodig is om de panelen rendabel te laten zijn. “Recreëren en zonnepanelen is niet echt uitnodigend”, merkt een deelnemer op. “Het is op dit moment ook alleen een onderwerp van studie,” verklaart Maarten. Het is nu aan de gemeente Utrecht (in samenwerking met Nieuwegein en IJsselstein), provincie Utrecht en recreatieschap De Stichtse Groenlanden het hoofd verder te buigen over alle plannen.

Linda de Kort

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 19 uur geleden
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10
Afbeelding
Cheque voor 17e eeuws schilderijtje van vroegere burgemeester Montfoort Nieuws 25 mrt, 17:10