Klimaatburgemeester ontmoet burgemeester.
Klimaatburgemeester ontmoet burgemeester. Foto: Paul van den Dungen

Klimaatburgemeester gemeente Montfoort ontmoet burgemeester Montfoort

Algemeen 393 keer gelezen

MONTFOORT / LINSCHOTEN • Dat het met ons klimaat snel de verkeerde kant opgaat is eigenlijk een understatement. De doelen van Parijs zijn bij lange niet gehaald en de uitkomsten van de klimaattop in Glasgow zijn nog ongewis. Desondanks is de wereld er langzamerhand van doordrongen dat er iets moet gebeuren, wil ons nageslacht nog van moeder Aarde kunnen blijven genieten, want “There is no Planet B”. Daarom zijn er nu klimaatburgemeesters.

In het kader van de Nationale Klimaatweek (28 oktober t/m 5 november) kwamen veel dichter bij huis, Montfoorts burgemeester Petra van Hartskamp en de Klimaatburgemeester 2021 van de gemeente Montfoort Matthijs Hombergen bij elkaar. Matthijs heeft aan de Nieuwe Zandweg 30 in Linschoten een zeer klimaatvriendelijke woning gebouwd voorzien van innovatieve en milieuvriendelijke oplossingen. Overigens vindt hij zichzelf eerder een ambassadeur dan een burgemeester. “Redden wat er te redden valt. Zuinig zijn. Een voorbeeld voor anderen. De aanleg van groene daken en het plaatsen van zonnepanelen.” Serieuze woorden die tijdens het gesprek over tafel komen. Burgemeester Petra van Hartskamp begrijpt dat er straks ook een lokale vertaalslag moet komen van het afgesproken beleid in Glasgow. “Dat is een intrinsieke, wezenlijke uitdaging die de nodige motivatie zal vergen. Maar dat is inmiddels onvermijdelijk en hard nodig.” Secretaris van Duurzaam Montfoort, Douwe Pot vertelt van zijn bezoek aan een voedselbos en het voornemen om zoiets ook in Montfoort en Linschoten te realiseren. Burgemeester Petra van Hartskamp ontving uit handen van de Klimaatburgemeester ‘Het Voedselbos’ een boek van Madelon Oostwoud. Ook kreeg zij een paar sokken, ontworpen door de klimaatwetenschapper Ed Hawkins en waarvan de kleuren de opwarming van de aarde symboliseren.

Zaterdag 6 november kan in het kader van de Nationale Duurzame Huizen Route vanaf 11.00 uur het huis van Matthijs Hombergen aan de Nieuwe Zandweg 30 in Linschoten worden bezocht, waarbij hij de bezoekers graag wil vertellen hoe hij zijn woning duurzaam heeft gemaakt. Hiervoor aanmelden kan via www.duurzamehuizenroute.nl

Paul van den Dungen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Provincie Utrecht werkt als aandeelhouder mee aan oplossingen overvol elektriciteitsnet Nieuws 22 uur geleden
Afbeelding
Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein zoekt trainers Nieuws 28 mrt, 07:09
Afbeelding
Jong en oud hebben veel plezier met het maken van paasstukjes Nieuws 27 mrt, 18:17
Afbeelding
Komst en vertrek spelers Montfoort SV'19 Nieuws 27 mrt, 16:41
• Carla Post wilde een speeltuin voor álle kinderen.
Tien jaar speeltuin Kloosterplantsoen Nieuws 27 mrt, 08:54
Afbeelding
RMN: gewijzigde dienstverlening rondom Pasen Nieuws 27 mrt, 08:38
Afbeelding
Keukenbrand aan Lanceerplaats in IJsselstein 112 26 mrt, 21:03
• Gijs (l) en Bram hopen veel geld op te halen voor KiKa.
Broers doen halve triathlon voor KiKa Nieuws 26 mrt, 07:10