Wethouder Peter Bekker van IJsselstein gaf op Kindcentrum WIJ het startsein voor de E-waste race.
Wethouder Peter Bekker van IJsselstein gaf op Kindcentrum WIJ het startsein voor de E-waste race. Foto: RMN

E-waste race tussen scholen officieel van start

Algemeen 495 keer gelezen

IJSSELSTEIN • In IJsselstein heeft wethouder Peter Bekker donderdag het startsein gegeven voor de E-waste race in de gemeenten die zijn aangesloten bij het Reinigingsbedrijf Midden Nederland. In IJsselstein doen mee Kindcentrum WIJ en OBS De Trekvogel.

Bij Kindcentrum WIJ was hij aanwezig tijdens de gastles om de leerlingen succes te wensen en uit te leggen waarom het inzamelen van E-waste zo belangrijk is. “Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom ter wereld. Bij iedereen in huis staat wel een oud kapot apparaat met een stekker er aan. Door dat gescheiden in te zamelen kunnen er weer nieuwe apparaten van worden gemaakt. Het is heel leuk om kinderen spelenderwijs met een wedstrijdelement bewust te laten worden van het nut van het gescheiden inzamelen van afval”, aldus wethouder Bekker.
De leerlingen van Kindcentrum WIJ en De Trekvogel gaan de strijd aan met acht andere basisscholen om zo veel mogelijk afgedankte elektrische apparaten, ook wel E-waste genoemd in te zamelen. Zo kunnen de grondstoffen die erin zitten zoveel mogelijk opnieuw gebruikt worden. De E-waste race is gestart op maandag 20 september en duurt tot donderdag 14 oktober. Met het ophalen van afgedankte apparaten scoren de leerlingen punten. De school met de hoogste score wint een leuke schoolreis naar Nemo. Op de website van de E-waste race wordt de score tussen de scholen bijgehouden.
Het is echter niet de bedoeling dat mensen zelf afgedankte elektrische apparaten naar de deelnemende scholen brengen. Alle apparaten met een stekker of batterij kunnen worden aangemeld op de website van de E-waste race. . Op een vooraf afgesproken tijd halen de leerlingen dan het aangemelde apparaat thuis op. De leerlingen verzamelen de afgedankte apparaten in containers. Het is dan ook van belang dat het afgedankte apparaat in een kliko past, zoals haardrogers, afstandsbedieningen, oplaadsnoeren en staafmixers. RMN leegt de volle containers en zorgt ervoor dat de afgedankte apparaten bij de verwerker terecht komen. Zo kunnen de grondstoffen uit de elektrische apparaten opnieuw gebruikt worden.
De andere deelnemende scholen staan in Nieuwegein, Zeist, Baarn en Soest.

www.ewasterace.nl

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Thijme ontvangt de award van burgemeester De Graaf in bijzijn van kinderburgemeester Jessie Broekhuizen en jongerenwerker Yoeri Dudka
Enthousiaste Thijmen uit Benschop ontvangt Jongerenaward Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Auto in brand op De Clinckhoeff in IJsselstein 112 24 apr, 14:21
Afbeelding
Trainer Mo Touh maakt overstap naar nieuwe club Sport 24 apr, 09:17
• Marian, Henk en David nemen alvast een kijkje waar het spektakel plaats zal gaan vinden.
Rotary Lopikerwaard organiseert eerste drakenbootrace in IJsselstein Nieuws 24 apr, 03:10
• Sanne, Rachma en Rachel in de buurtkamer van Montfoort in de bibliotheek.
Montfoortse Buurtkamer helpt tegen eenzaamheid Nieuws 23 apr, 16:31
Afbeelding
Koeien wat later dan anders de wei in Nieuws 23 apr, 16:12
Afbeelding
Storing bij slagbomen IJsselbrug in Montfoort verholpen UPDATE 23 apr, 12:05
Afbeelding
Raad Montfoort stemt in met veertig flexwoningen aan de Bleek Nieuws 23 apr, 10:14