Wethouder Eveline Schell (rechts) kreeg dinsdag van de Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein de eerste dementiewijzer.
Wethouder Eveline Schell (rechts) kreeg dinsdag van de Werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein de eerste dementiewijzer. Foto: Lysette Verwegen

Handig hulpmiddel: de dementiewijzer

Algemeen 717 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Op Wereld Alzheimer Dag, dinsdag 21 september, introduceerde de werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein de dementiewijzer voor IJsselstein.

Het is een waaier met aan de ene kant communicatietips om goed contact te hebben met personen met dementie, en aan de andere kant veelgestelde vragen over dementie met antwoorden, tips en nuttige adressen. Eveline Schell, wethouder Sociaal Domein, nam het eerste exemplaar in ontvangst en benadrukte dat de gemeente graag met de werkgroep wil doorpraten en focussen om nog meer te faciliteren. Een welkome toezegging vinden werkgroeplid Marion van Hoof en afdelingsmanager dagbesteding Olivia Maduro: “Het is fijn als er vanuit de gemeente beleid komt en er partijen bij elkaar worden gebracht. Wij zorgen wel voor de uitvoering.”

Tips en antwoorden

IJsselstein telt momenteel 500 thuiswonende personen met dementie; een groep die de komende jaren sterk groeit. “Voor familie en mantelzorgers is het belangrijk te weten hoe om te gaan met iemand met dementie en waar ze hulp kunnen vinden. Daarom hebben we als Alzheimer Nederland afdeling Lekstroom de dementiewijzer ontwikkeld: herkenbaar aan IJsselsteinse foto’s en met specifieke IJsselsteinse informatie.” 
Vooral bij beginnende dementie – als de omgeving een niet-pluis-gevoel krijgt door afwijkend gedrag of vreemde vergeetachtigheid – zijn er veel vragen. “Dan is de huisarts, die ook de dementiewijzer heeft, een eerste aanspreekpunt. Ook een bezoek aan het Alzheimercafé of Steunpunt Mantelzorg is nuttig. Hoe eerder dementie wordt herkend, hoe meer kans op adequate doorverwijzing en een zo lang mogelijke zelfstandigheid met begeleiding en hulp. Dat is beter voor de dementerende én de familie.”

Geheugenkabinet

De werkgroep Dementievriendelijk IJsselstein timmert al ruim vier jaar aan de weg en bestaat naast Marion en Olivia uit Annieck Frank van het sociaal Team; Bernadet Ghijssen, gepensioneerd Sociaal Team; Ilja Bakker van de bibliotheek; Carla Post, een betrokken inwoner en Dafne Maaswinkel van het Steunpunt Mantelzorg. Door de gezamenlijke inspanning konden trainingen worden gegeven, werd het geheugenkabinet in de bibliotheek gerealiseerd, kreeg IJsselstein een eigen dementievriendelijke wandeling door de stad en werd de samenwerking tussen diverse betrokken organisaties uitgebreid wat leidde tot concrete activiteiten en samenwerking. En er zijn nog genoeg plannen voor de toekomst; “We willen de groep mensen met een migratieachtergrond beter bereiken, samenwerking zoeken met organisaties op cultureel gebied en mogelijkheden scheppen voor respijtzorg - kortdurende opvang - om mantelzorgers even te ontlasten.”

Lysette Verwegen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37