• Daan van Dam.
• Daan van Dam. Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl

‘Clean sweep’ for karter Daan van Dam (10) met drie overwinningen

Sport 1.448 keer gelezen

IJSSELSTEIN / GENK • Drie races, drie overwinningen, een heuse ‘clean sweep’. Karter Daan van Dam presteerde het zaterdag in het Belgische Genk tijdens de vierde ronde van de GK4 Kart Series. De tienjarige snelheidsduivel uit IJsselstein was oppermachtig in de Honda Cadet-klasse en breidde zijn voorsprong in de titelstrijd zo fors verder uit. 

“Ik ben blij. Het ging prima”, zei Daan met een grote lach op zijn gezicht. Drie races van de drie gewonnen. Een perfect weekend dus. Mis, niet wat de jonge Utrechter betreft. “In de vrije trainingen had ik de tweede tijd. Daar ben ik dus niet blij mee. Ik wil gewoon altijd eerste zijn. En de kwalificatie was ik derde. Maar ik werd door een tijdstraf en een DQ voor iemand voor me als tweede geklasseerd.” 

Het kan altijd beter wilde de strijdlustige coureur naar zeggen. Hoe dan ook, met zijn races – en daar gaat het uiteindelijk om – was weinig tot niets mis. Daan: “Mijn start in de eerste race ging echt top. Ik pakte na de eerste bocht gelijk P1. Daarna moest ik strijden om de eerste plek vast te houden. Uiteindelijk heb ik de race met vier tienden van een seconde gewonnen.” 

Met de zege op zak mocht hij ook in race twee van poleposition vertrekken. Extra moeilijkheid: voor de start was het gaan regenen. “En wij mogen niet op regenbanden rijden, dus moesten we op slicks rijden. Dat was moeilijk. In de regen moet je heel andere lijnen rijden en als je één klein remfoutje maakt, breekt de achterkant van je kart uit. Ik kon al snel wegrijden en de race daarna weer gewonnen.” 

Zodoende mocht hij ook voor de finale op P1 starten. En ook die race was in de regen. “Ik had een goede start, kwam goed weg. Iemand probeerde me in bocht één aan de binnenkant in te halen, maar dat ging niet en hij spinde. Ik moest hem ontwijken, ging door het vuil, maar kwam toch op één terug de baan op.” 

Daarna gebeurde er volgens Daan niet zoveel meer. “Op de finish had ik tien seconden voorsprong. Ik was wel blij. Ik had niet verwacht dat ik met zo’n grote voorsprong kon winnen. Deze baan ligt me wel in de regen. Vroeger vond ik in de regen rijden niet leuk. Werd ik boos als het ging regenen. Maar ik heb inmiddels veel geoefend in de regen, ook heel veel in Genk. Ik heb veel overlegd met de monteurs over waar het beter kan. Het ging steeds beter en toen begon ik racen in de regen wel leuk te vinden.”

Met een klinkende dagzege met het maximale puntenaantal als resultaat. Daan stond voor het weekeinde in Genk al eerste. Nu staat hij nog een stuk steviger op de eerste plaats in het kampioenschap. Logisch dus dat zijn doel kampioen worden is. “Dat moet kunnen lukken!”

Daan bedankt zijn vader en moeder, zijn monteur Simon, zijn team DFK Racing, Tim en Ben de Feijter.

Daan van Dam wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Klompven Projects BV. 

Bezoek eens de  website van Daan van Dam.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Nieuwe vacatures Vrijwilligerscentrale IJsselstein en Lopik Nieuws 27 apr, 08:00
Afbeelding
BMX-kampioen opent eerste deel doorfietsroute IJsselstein Nieuws 26 apr, 17:11
• Mevrouw Hage en de heer Kromwijk met burgemeester Van Domburg op het bordes van het Historisch Stadhuis.
Twee lintjes in IJsselstein Nieuws 26 apr, 13:01
• Mevrouw Kok-van Zuijlen, de heer Kok, mevrouw Langenberg, burgemeester Laurens de Graaf, Thijmen Schimmel (winnaar Jongerenaward) en de heer Van den Berg
Vier inwoners gemeente Lopik koninklijk onderscheiden Nieuws 26 apr, 13:00
• De gedecoreerden met hun partners en burgemeester Van Hartskamp.
Koninklijke onderscheidingen voor zes inwoners gemeente Montfoort Nieuws 26 apr, 12:00
Afbeelding
Provincie Utrecht als eerste aan de slag met concrete maatregelen tegen te vol stroomnet Nieuws 25 apr, 23:29
Afbeelding
Montfoort zet met beleidsplan integrale schuldhulpverlening in op 'grip op geld' houden Nieuws 25 apr, 14:56
Afbeelding
Vacatures Dumaco Montfoort: kom jij bij ons werken? advertorial 25 apr, 08:50