• Vigo droomt al van de Olympische Spelen.
• Vigo droomt al van de Olympische Spelen. Foto: Linda de Kort

Ski-talent Vigo wil liefst zo snel mogelijk naar beneden

Sport 1.111 keer gelezen

IJSSELSTEIN • Begonnen op de borstelbaan, inmiddels ook op de sneeuw: de 9-jarige Vigo uit IJsselstein blijkt een groot ski-talent.

Vigo stond al op 3-jarige leeftijd op de ski-latten. “Dat was geweldig!”, lacht hij. En Vigo bleek talent te hebben. Inmiddels skiet de 9-jarige al een paar jaar mee op hoog wedstrijdniveau. Tijdens de onlangs gehouden kampioenschappen in SnowWorld Landgraaf werd Vigo Nederlands kampioen alpineskiën indoor bij de jongens in de leeftijdscategorie onder 10 jaar.

“Toen ik 7 jaar was, ben ik gevraagd of ik mee wilde doen in het skiteam Nieuwegein. Dat leek me wel wat. Daar heb ik geleerd op borstelbanen te skiën. En nu ski ik ook wedstrijden op de sneeuw”, vertelt Vigo. “En eigenlijk is op de borstelbaan skiën veel moeilijker dan op de sneeuw. Dat komt door de ondergrond.”

De ondergrond van een borstelbaan is veel harder en lijkt meer op ijs. Daardoor is er minder grip en moet skiërs harder werken goed op de baan te blijven. “Het remmen is bijvoorbeeld ook echt anders. Voor mij was het daardoor makkelijker om ook in de sneeuw te skiën.” Maar los daarvan skiet Vigo sowieso liever in de sneeuw. “In de hallen is het altijd koud, buiten is er vaak nog een zonnetje,” lacht hij. “En als je valt, is sneeuw veel zachter.” 

Er telt maar één ding

Een ander verschil tussen de baan en de sneeuw zijn de wedstrijden. Een baanwedstrijd bestaat bijvoorbeeld uit drie manches, in sneeuw zijn dit er twee. Ook de puntentelling verloopt anders. Maar voor Vigo telt eigenlijk maar één ding; zo snel mogelijk naar beneden gaan. “Tijdens het kampioenschap in Landgraaf had ik op een gegeven moment zo’n grote voorsprong op de rest dat ik de laatste rondes het veel rustiger aan had kunnen doen. Maar ik wilde alleen maar zo snel mogelijk skiën.” 

Vigo heeft veel voor zijn sport over. Hij traint drie keer per week. “In Nieuwegein, in Zoetermeer en in Amsterdam”, somt hij op. “Maar ik vind het alleen maar leuk.” Zo leuk dat Vigo inmiddels ook het snowboarden heeft ontdekt om er als aardigheid bij te doen. 

Naast het wekelijkse trainingsschema gaat Vigo ook regelmatig in Oostenrijk aan de slag. “Mijn trainer Sander Reedijk heeft daar een huis waar we met een hele groep kunnen logeren en trainen.” Extra leuk is dat Vigo’s beste vriend Tijn Tunderman in hetzelfde team skiet. 

Druk schema

“We hebben Vigo altijd vrijgelaten in zijn keuze. Maar vanaf het moment dat Vigo echt serieus met zijn sport bezig is gegaan, doen we er alles aan om dat ook mogelijk te maken”, vertelt Vigo’s moeder Sandra. Dat blijkt wel uit het drukke weekschema waarin school, trainingen, avondeten, reistijd en meer wordt geregeld om alles in goede banen te kunnen leiden. En inmiddels heeft Vigo ook zijn broer aangestoken. “Het is soms erg druk, maar ook gezellig”, lacht Sandra. Zuslief heeft vooralsnog voor een andere sport gekozen.

En Vigo? Die heeft voor de toekomst nog dromen genoeg: “Ik zou heel graag naar de Olympische Spelen willen gaan.”

Linda de Kort

Redacteur Het Kontakt - Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Lopikse burgemeester De Graaf gaat weer op pad om Koninklijke onderscheidingen uit te reiken Nieuws 18 apr, 13:01
Afbeelding
Lopikse raad behandelt subsidie politieke partijen (nog) niet Nieuws 18 apr, 11:33
Afbeelding
Gemeente Lopik erkent onduidelijke communicatie over gekapte bomen bij Zeldenrust Nieuws 18 apr, 11:30
Gert Kruys per direct weg bij Montfoort SV'19 Sport 18 apr, 10:29
Afbeelding
Kabouters zijn meer dan welkom op basisschool De Trekvogel in IJsselstein Nieuws 18 apr, 09:00
Afbeelding
Gemeente vraagt inwoners mee te denken over herinrichting Benschop Nieuws 18 apr, 01:23
• De Nieuwegeinse band Dutchicana is één van de finalisten.
Vier bands strijden om titel Fulco's Battle of the Bands 2024 Nieuws 17 apr, 19:12
Afbeelding
Ook Cals College geraakt door cyberaanval leverancier van boeken Nieuws 17 apr, 13:37