• Stein de Wit met het bewijs van zijn baanrecord op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg.
• Stein de Wit met het bewijs van zijn baanrecord op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. Foto: Mark de Wit

Baanrecord opsteker voor Stein de Wit

Sport 498 keer gelezen

ijsselstein •  Op de onoverdekte ijsbaan van het Finse Seinäjoki vindt de komende twee weekenden een dubbele WorldCup Junioren plaats. IJsselsteiner Stein de Wit wist zich daarvoor te plaatsen en stapt donderdag voor de eerste keer in een vliegtuig om aan een schaatswedstrijd deel te kunnen nemen. Als opsteker reed hij eerst in in Tilburg een baanrecord op de 300 meter.

Voorafgaand aan de trip naar Finland nam De Wit zondagavond deel aan de eerste Sprint League wedstrijd van het seizoen. Deze wedstrijdreeks voor specialisten op de korte afstand vond plaats op de Ireen Wüst IJsbaan in Tilburg. Hij legde de 300 meter af  in 23,87 seconden. Nooit eerder was daar een junior sneller geweest dan Stein op deze zondagavond.

TalentNed 

In april van dit jaar maakte Stein de Wit de overstap naar team TalentNed. Sinds die tijd is verblijft hij op doordeweekse dagen voornamelijk in Enschede waar TalentNed haar thuisbasis heeft. In nagenoeg optimale omstandigheden heeft hij zich daar kunnen voorbereiden op het schaatsseizoen. Dat resulteerde bij de eerste trainingswedstrijd in september direct in een persoonlijk record op de 500 en 1000 meter: 36,28 en 1:12,31. Die tijden bleken ‘scherp’ en staan nog altijd.
Bij de Holland Cup 1 in Deventer op 15 en 16 oktober was plaatsing voor het World Cup Kwalificatie Toernooi (WCKT) te verdienen. Een kleine misstap bij de start van zijn 500 meter kostte De Wit directe plaatsing. Een reserverol werd niet verzilverd. Zodoende was hij uiteindelijk slechts toeschouwer bij zijn eerste ‘grote-mensen-toernooi’.

Waar het WCKT voor het senioren-circuit (inclusief de beste junioren) de start van het seizoen is, is de ResidentieCup dat voor de junioren. Deze wedstrijd die van oorsprong een strijd tussen de Gewesten was, is direct ook een plaatsingswedstrijd voor zowel het NK Allround Junioren als de eerste twee Junioren World Cups. Daar is het vrijwel alle deelnemers dan ook om te doen. Omdat De Wit een specialist is op de korte afstand, hoefde hij daar alleen een 500 meter te rijden. Het resultaat van die rit bleek voldoende om door de Bondscoach Junioren te worden geselecteerd voor deelname aan de Junioren World Cup.

Overigens is het niet de eerste keer dat Stein Nederland vertegenwoordigt bij een internationale schaatswedstrijd. Als C-junior was hij in 2019 al onderdeel van Team NL bij de Landenwedstrijd met als deelnemers Nederland, Noorwegen en Duitsland, die toen in Groningen werd verreden.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Kerstconcert Fulco’s Regionaal Mannenkoor op 17 december Algemeen 7 dec, 14:51
Afbeelding
Collecte Nierstichting Montfoort heeft u nodig! Algemeen 7 dec, 12:00
Afbeelding
Een warme plek bij Reinier en Lize op zorgboerderij Filadelfia Algemeen 7 dec, 10:00
Afbeelding
Nu ook podcast met de verhalen van IJsselstein Algemeen 6 dec, 17:07
Afbeelding
Na veertig jaar einde MSV’19 biljart Algemeen 6 dec, 17:04
Afbeelding
Vrouwen IJFC verliezen topper van Jodan Boys Sport 6 dec, 14:08
Afbeelding
Piek Grootste Kerstboom brandt alvast voor 3FM Serious Request update 6 dec, 10:30
Afbeelding
Hogeschool Utrecht onderzoekt speeltuin het Kloosterplantsoen Algemeen 5 dec, 21:35