• Links in het oranje de drie winnende Hollandse mannen, rechts de sterke Friese vrouwen.
• Links in het oranje de drie winnende Hollandse mannen, rechts de sterke Friese vrouwen. Foto: Erik van Kordelaar

Hollandse mannen winnen NK Polsstokspringen

Sport 572 keer gelezen

LINSCHOTEN • Tijdens het Nederlands kampioenschap polsstokverspringen in Linschoten zijn zaterdag drie van de te verdelen vijf nationale titels naar het Hollands kamp gegaan: bij de senioren, de junioren en bij de jongens. De titels bij de dames en meisjes waren voor Friezinnen.

Het was mooi weer, maar wel met een lastige wind voor de springers.  Dit was het enige dat Polsstokclub Linschoten niet kon bepalen, want verder was aan alles gedacht in de organisatie. Met mooie tribunes en veel publiek zorgde zij voor een NK-waardig evenement.

Kamerikker Jaco de Groot wist al zes keer eerder Nederlands Kampioen te worden en was na zijn Hollandse titel opnieuw favoriet voor het Nederlandse Kampioenschap. Al meteen vanaf de eerste ronde ging hij aan de leiding met 19.90 meter. In de derde ronde sprong Erwin Timmerarends (Bodegraven) als eerste over de 20 meter. Zijn 20.45 meter verbeterde hij in de finale nog tot 20.55 meter, wat uiteindelijk goed was voor een derde plaats. De Friese kopman Oane Galama (Hilaard) ging Timmerarends voorbij en landde op 20.83 meter. Jaco de Groot kon antwoorden op deze sprongen en zette 21.19 meter neer. Deze afstand bleek uiteindelijk te scherp voor de andere springers, waardoor De Groot zich opnieuw Nederlands Kampioen mag noemen. Favoriet Rian Baas (Gouda) viel met 20.35 meter nipt naast het podium.

Sterke Friese dames

Bij de dames waren er twee sterke Friese dames als favoriet aangewezen. Nederlands recordhoudster Marrit van der Wal (It Heidenskip) en Tessa Kramer (Amersfoort) gingen dan ook beiden in de tweede sprong over de 16 meter. Demi Groothedde (Jaarsveld) was de belangrijkste Hollandse troef en kwam ook het dichtst in de buurt. Met 15.27 meter sprong zij naar een derde plaats.
De strijd om het goud werd echter gewonnen door Tessa Kramer. Zij zette een sterke serie neer met 16.67 meter als verste sprong. Hiermee pakte zij haar eerste Nederlandse titel.

Verrassing

Junior Reinier Overbeek (Benschop) was vooraf aangewezen als huizenhoog favoriet. Echter waren het Wisse Broekstra (Tzummarum) en Hidde van Dam (Montfoort) die heel sterk uit de voorronde kwamen. Broekstra zette Overbeek op scherp met een afstand van maar liefst 20.50 meter. Onder de druk kon Overbeek zich nog wel plaatsen voor de finale en uiteindelijk ging hij Broekstra zelfs voorbij met 20.57 meter. Dit deerde thuisspringer Hidde van Dam niet. In de finale sprong hij een prachtig nieuw persoonlijk record. Met 20.84 meter zette hij alle andere springers te kijk en pakte hij verrassend de Nederlandse Juniorentitel.

Door een nieuwe kwalificatiewijze mochten er vijf Hollandse jongens meedoen aan het Nederlands Kampioenschap. De vijfde jongen was de Hollandse Kampioen Ferran Houdijk (Polsbroek) en hij liet nogmaals zien heel goed in vorm te zijn. Met 17.97 meter zette hij een scherpe afstand neer waar de concurrentie het moeilijk mee had. Brett Monsma (Tzummarum) kwam met 17.71 meter dichtbij en Harmen Boogaard (Polsbroek) sprong exact dezelfde afstand, 17.97 meter. Hierdoor moest de tweede afstand de doorslag geven en deze was beter van Harmen Boogaard, waardoor hij de krans in ontvangst mocht nemen.

Bij de meisjes was de Friese Hanneke Westert (Sneek) de grote favoriet. Onlangs sprong zij nog een nieuw Nederlands Meisjesrecord en ook in Linschoten was ze het beste op dreef. Met 15.08 meter liet zij de concurrentie ver achter zich. Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) kwam als Hollandse meisje het meest dichtbij. Haar 13.46 meter was uiteindelijk genoeg voor een mooie derde plek. Een knappe prestatie van Gemma, die dit seizoen begon met een persoonlijk record van 12.23 meter.

Laatste wedstrijd

Het Nederlandse Kampioenschap in Linschoten was de laatste wedstrijd in het reguliere competitieschema van dit polsstokseizoen. De springers zullen nu weer moeten wachten tot de eerste wedstrijden van volgend seizoen: in mei 2023.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd Lopik Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vogels in beeld bij Kleur en Zang Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vermiste tiener uit Lopik weer terecht 112 14 uur geleden
Afbeelding
Seniorencomités openen nieuw seizoen met feestje Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste Regenboogcafé groot succes Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Stilstaan bij kunst op Mantelmeeuw-Korenfestival Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Energieprijzen raken ook de bakkers Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen klaar voor de toekomst Algemeen 16 uur geleden