• Jaco de Groot werd met 22.16 meter onbetwist Hollands kampioen bij de senioren.
• Jaco de Groot werd met 22.16 meter onbetwist Hollands kampioen bij de senioren. Foto: Erik van Kordelaar

Jaco de Groot onbetwist Hollands Kampioen

Sport 83 keer gelezen

POLSBROEKERDAM • Tijdens een gedenkwaardige polsstokdag is Jaco de Groot winnaar geworden van het Hollands Kampioenschap. In zijn laatste poging landde hij op 22.16 meter. Hiermee benaderde hij zijn Nederlandse Record, dat op 22.21 meter staat. Demi Groothedde, terug van een pijnlijke blessure, pakte de titel bij de dames. 

Het publiek kreeg volgens de organiserende Polsstokvereniging Polsbroekerdam een fantastische wedstrijd voorgeschoteld. Favoriet Rian Baas (Gouda) liet bij de senioren al met zijn eerste twee sprongen van 20.70 en 21.46 meter zien dat de concurrentie aan de bak kon. Erwin Timmerarends (Bodegraven) was de eerste die in de buurt kwam, maar werd uiteindelijk derde. Jaco de Groot (Kamerik) werd dit jaar geteisterd door blessures, maar hij liet zien precies op tijd in vorm te zijn. Zijn perfecte laatste sprong landde op 22.16 meter, een sensationeel schansrecord.

Het niveau bij de dames lag erg hoog. Het publiek ging op de banken voor de sprong van Joriene Baas (Oudewater). Zij kwam tot een nieuw persoonlijk record van 15.42 meter. Hiermee was zijj één van de verrassingen van de dag. Uiteindelijk werd ze tweede, want Demi Groothedde (Jaarsveld) stak er bij de dames met kop en schouders bovenuit. Ze maakte drie sprongen boven de 16-meter, waarbij 16.29 meter haar beste was. Dik verdiend kreeg zij de krans om de schouders.

Bij de junioren was Reinier Overbeek (Benschop) huizenhoog favoriet, maar het was Hidde van Dam (Montfoort) die als eerste een scherpe afstand neerzette. Zijn 17.84 meter was voldoende voor een derde plek, maar helaas kon hij door een blessure niet verder. Mark van der Horst (Schoonhoven) zette een keurige serie sprongen neer en landde in zijn laatste sprong op 19.38 meter, uiteindelijk genoeg voor de titel. Reinier Overbeek had nog één sprong te gaan, maar hij landde door een misslag nipt voor het balletje. Zijn 19.32 meter was te weinig.
In totaal werden er tijdens het Hollands Kampioenschap zeven persoonlijke records gesprongen, waarvan vier door Ferran Houdijk (Polsbroek). Hij begon de wedstrijd met een PR van 16.94 meter. Zijn goede seizoen maakte hij nog beter door in vier stappen naar 18.10 meter te gaan. Hiermee gaf hij de concurrentie het nakijken.  De 17.84 meter van Wessel Schenk (Schoonhoven) was slechts goed voor het zilver. Jonathan Timmerarends (Montfoort) werd derde met 17.45 meter.

Bij de meisjes kreeg Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) de handen van het publiek op elkaar. Zij verraste met 14.65 meter, een nieuw persoonlijk record. De concurrentie stond hiermee op scherp. Klassementsleidster Thalina van der Wind (Snelrewaard) sprong koelbloedig eveneens een nieuw persoonlijk record. Haar 15.46 meter was voldoende voor de titel. De Bodegraafse Lieke Stolwijk maakte het podium compleet.

Na het Hollandse Kampioenschap hebben de springers nog één klassementswedstrijd te gaan, aankomende vrijdag in Polsbroekerdam. Daarna vind op 3 september het Nederlands Kampioenschap plaats in Linschoten.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

• Demi Groothedde bleek bij de dames veruit de sterkste
• De kampioenen van de vier categorieën op het erepodium.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Prijsuitreiking winnaars fotowedstrijd Lopik Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vogels in beeld bij Kleur en Zang Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Vermiste tiener uit Lopik weer terecht 112 14 uur geleden
Afbeelding
Seniorencomités openen nieuw seizoen met feestje Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Eerste Regenboogcafé groot succes Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Stilstaan bij kunst op Mantelmeeuw-Korenfestival Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Energieprijzen raken ook de bakkers Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Natuurgebied de Oostelijke Vechtplassen klaar voor de toekomst Algemeen 16 uur geleden