Ook Jaco de Groot, hier in actie in Polsbroekerdam, springt de komende maand mee om de hoofdprijzen.
Ook Jaco de Groot, hier in actie in Polsbroekerdam, springt de komende maand mee om de hoofdprijzen. Foto: Erik van Kordelaar

Springers klaar voor finalemaand polsstokverspringen

1 aug, 10:07 Sport

KOCKENGEN / REGIO • Bij de polsstokwedstrijden zaterdag in Kockengen lieten de topspringers onmiskenbaar zien dat zij een vormpiek hebben opgebouwd richting de zo belangrijke finalemaand.  Het leidde tot een spectaculaire eerste klasse wedstrijd. Smullen geblazen voor de liefhebbers van verre sprongen, acrobatiek en spanning.

Bij de Senioren wist de top vijf allemaal ruim verder te springen dan 20 meter. Dat was dit jaar voor het eerst. Sterker nog, terugkijkend in de ruim voorradige statistieken op de website van de Polsstokbond Holland (PBH), was dit pas voor de tweede keer in de geschiedenis dat dit bij een PBH-wedstrijd lukte. Ook de vorige keer was dit overigens bij een wedstrijd in Kockengen. Dat was in september 2020.

De kampioen van de dag werd Erwin Timmerarends uit Bodegraven. Hij wist de wedstrijd te winnen met een sprong van exact 21 meter. Op de voet gevolgd door nationaal recordhouder Jaco de Groot uit Kamerik. Die liet met een afstand van 20,83 meter zien snel teruggekeerd te zijn van een vervelende blessure. Ook De Groot gaat de komende maand weer meespelen in het spel om de hoofdprijzen.

Drievoudig Nederlands Kampioen Rian Baas uit Gouda sprong vorige week de tweede afstand ooit en was zaterdagavond een paar keer dichtbij een verbetering van die ultieme afstand. Het lukte net niet, maar zijn 20,58 meter was nog steeds buitengewoon. Hij nam en passant de tweede plek over op de klassementsranglijst aller tijden. Met nog enkele wedstrijden in de competitie te gaan is ook dat record binnen handbereik.

Lucas van Eijk en Ricardo Faaij, beiden uit Haastrecht, sprongen hun beste afstand van dit jaar en plaatsten zich daarmee voor de finale. Hollands Kampioen, Thomas van Midden (Vlist) haalde de finale met een fraaie circusact en oogstte daarmee verdiend applaus van het publiek.

Bij de Dames ging Fabienne Overbeek (Benschop) als beste de finale in met een seizoenrecord van 15,55 meter. In die finale werd ze echter nog net voorbij gesprongen door Demi Groothedde (Jaarsveld) – zij sprong 15,62 meter. Derde werd Kimberly Slootjes uit Haastrecht met 14,69 meter.

In de meisjescategorie domineerde zaterdag de vereniging Zegveld. Zowel Lieke Stolwijk (Bodegraven) als Gemma van Oosterom (Woerdense Verlaat) verpulverden hun persoonlijk record en brachten dit respectievelijk naar 15,40 en 14,12 meter. Thuisspringster Nikita van Dijk (Kamerik) werd verdienstelijk derde met een afstand van 12,91 meter.

Bij de Junioren was het Reinier Overbeek uit Benschop die de wedstrijd won met een afstand van 18,84 meter. Gevolgd door Mark van der Horst (Schoonhoven) met 18,47 meter en Harmen Timmerarends (Montfoort) met 18,08 meter.

Wessel Schenk (Schoonhoven) werd kampioen bij de jongens met een fraaie 18,51 meter. Hiermee benaderde hij het schansrecord van Kockengen tot op enkele centimeters. Harmen Boogaard (Polsbroek) werd tweede met 17,92 meter en Karsten Klarenbeek uit Haastrecht derde met 16,48 meter.

De komende weken worden de hoofdprijzen in de polsstoksport verdeeld. Te beginnen met de NFM in Friesland op 6 augustus. Twee weken later is dan het Hollands Kampioenschap in Jaarsveld en weer twee weken is Linschoten de locatie voor Nederlandse kampioenschappen. Bekijk hier de wedstrijdkalender: www.pbholland.com/index.php/kalender/

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Archiefonderzoek naar korenmolen De Hoop Algemeen 14 aug, 09:00
Afbeelding
Grote schuurbrand in Lopik slaat niet over naar stal, geen gewonden 112 14 aug, 02:31
Afbeelding
Antonius Ziekenhuis levert medicijnen thuis af Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Van boer tot bord in het Groene Hart Algemeen 13 aug, 09:00
Afbeelding
Stuk glas veroorzaakt brand in bouwcontainer 112 12 aug, 17:34
Afbeelding
Hevige rookontwikkeling door buitenbrand langs N210 112 12 aug, 17:30
Afbeelding
Gemeente Lopik waarschuwt voor parkeerboetes lang de Lek Algemeen 12 aug, 14:10
Afbeelding
Dienstregeling bus 107 en tram wijzigt door Vuelta Algemeen 12 aug, 10:55