• Rian Baas viert zijn 21.95 meter, nipt onder het Nederlandse record van Jaco de Groot.
• Rian Baas viert zijn 21.95 meter, nipt onder het Nederlandse record van Jaco de Groot. Foto: Erik van Kordelaar

Rian Baas met feilloze sprong naar tweede afstand ooit

25 jul, 09:28 Sport

POLSBROEKERDAM • Gouwenaar Rian Baas heeft afgelopen zaterdag in Polsbroekerdam de tweede afstand ooit genoteerd door een polsstokverspringer. Tijdens zijn laatste sprong om de JEVA-bokaal bleef de stok perfect stil staan en beleefde hij zo zijn ultieme sprong: 21.95 meter. Dit is maar nipt onder het Nederlandse Record, dat met 22.21 meter op naam staat van Jaco de Groot (Kamerik). Baas is het hele jaar al goed in vorm en zette vorige week al het Nederlands seizoenrecord op zijn naam.

Met zijn sprong kwam Rian Baas ruim verder dan de concurrentie. Zijn naaste belager Jaco de Groot komt terug van een blessure en zette al in de eerste seniorengroep een 20.65 meter neer. Lucas van Eijk (Haastrecht) kwam hierbij in de buurt. Met 20.23 meter werd hij uiteindelijk derde. Rian Baas wist al in de voorronde over Jaco de Groot heen te gaan, maar zijn 20.85 meter verbeterde hij dus zelf naar een feilloze 21.95 meter.

Onder prachtige omstandigheden werd er ook bij de dames gevochten om de JEVA-bokaal. Demi Groothedde (Jaarsveld) opende het bal met 14.91 meter. Gelijk daarna kwam de leidster van het ABZ De Samenwerking-klassement, Suzanne Mulder uit Vlist, ook in de buurt. Met 14.71 meter werd zij uiteindelijk derde. De titel ging voor de derde wedstrijd op rij naar Laura Maaijen (Haastrecht). Zij is goed in vorm en zetten in Polsbroekerdam een keurige 15.46 meter neer.

De junioren-groep was sterk uitgedund door vakantie van enkele topspringers. Hier wist Mark van der Horst (Schoonhoven) het beste van te profiteren. Vorige week won hij al in Linschoten en ook de JEVA Bokaal mocht hij mee naar huis nemen, met een afstand van 18.59 meter. Hidde van Dam (Montfoort) kwam met 18.13 meter nog dichtbij.

Eén van de mooiste sprongen van de dag kwam op naam van Wessel Schenk (Schoonhoven). De jongen kwam in zijn derde sprong tot precies 19.00 meter. Hiermee is hij de eerste jongen die dit jaar de 19-meter grens doorbreekt. Harmen Boogaard (Polsbroek) is eveneens goed in vorm en kwam tot een keurige 18.24 meter. Niettemin moest hij de leiding in het ABZ De Samenwerking-klassement inleveren bij Wessel Schenk.

Ook de categorie meisjes was flink uitgedund in Polsbroekerdam. Thalina van der Wind (Snelrewaard) boekte een overwinning met 13.63 meter. Yvonne Boer (Woerdense Verlaat) noteerde een prima persoonlijk record van 13.03 meter, maar bleef dus op respectabele afstand van de winnares.

Aankomende week springen de polsstokverspringers in Kockengen. Op zaterdag 30 juli begint de eerste klasse wedstrijd om 18.30 uur. Op zondag 31 juli mogen een selectie van de beste polsstokverspringers meedoen om Red Bull’s Fierste Ljepper. Dit is een speciale wedstrijd die wordt gesprongen in Haarlem. Meer informatie op www.pbholland.com

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Archiefonderzoek naar korenmolen De Hoop Algemeen 14 aug, 09:00
Afbeelding
Grote schuurbrand in Lopik slaat niet over naar stal, geen gewonden 112 14 aug, 02:31
Afbeelding
Antonius Ziekenhuis levert medicijnen thuis af Algemeen 13 aug, 10:00
Afbeelding
Van boer tot bord in het Groene Hart Algemeen 13 aug, 09:00
Afbeelding
Stuk glas veroorzaakt brand in bouwcontainer 112 12 aug, 17:34
Afbeelding
Hevige rookontwikkeling door buitenbrand langs N210 112 12 aug, 17:30
Afbeelding
Gemeente Lopik waarschuwt voor parkeerboetes lang de Lek Algemeen 12 aug, 14:10
Afbeelding
Dienstregeling bus 107 en tram wijzigt door Vuelta Algemeen 12 aug, 10:55