• De Hollandse equipe die het onder de Friese wolkenluchten net niet waar wist te maken.
• De Hollandse equipe die het onder de Friese wolkenluchten net niet waar wist te maken. Foto: PB Holland

Hollanders verliezen tweekamp van Friesland

4 jul, 10:11 Sport

REGIO / IT HEIDENSKIP • Eens per jaar springen de polsstokverspringers niet voor zichzelf, maar in teamvorm. De beste Hollandse en Friese springers worden geselecteerd en vechten met elkaar uit welk team er beter is; Holland of Friesland. Dit jaar trokken de Hollanders nipt aan het kortste eind. 

Afgelopen zaterdag werd de editie van 2022 versprongen op de nieuwe schansen in It Heidenskip in Friesland. De nieuwe schansen voldoen aan de perfecte afmetingen en constructies en dit leek dan ook een garantie op verre sprongen. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op en kwamen zowel Holland als Friesland beurtelings op voorsprong.
Hierbij lieten vanuit het Hollandse kamp voornamelijk Guus Hoogland (Montfoort) en Reinier Overbeek (Benschop) zich zien met sprongen van 20.20 meter respectievelijk 20.26 meter. Bij de jongens was het Wessel Schenk (Schoonhoven) die de verste sprong van de dag maakte. Mede door zijn 17.04 meter won de Hollandse jongensgroep met een verschil van 2.01 meter.

Hier tegenover stond dat de Friese dames sterk huis hielden. De beste drie dames kwamen uit Friesland, waarbij Tessa Kramer (Amersfoort) zelfs 16.22 meter sprong. Ook bij de meisjes was het verschil in het voordeel van de Friezen. Hanneke Westert (Sneek) en Berber de Vries (Mantgum) sprongen ruim over de 15 meter, waar de Hollandse meisjes geen antwoord op hadden. De Hollandse dames en meisjes sprongen degelijk, maar kwamen qua afstand tekort.

Het verschil kon voor Holland gemaakt worden in de senioren-categorie. Gemiddeld presteren de Hollandse senioren dit jaar beter dan hun Friese concullega’s. In It Heidenskip waren de senioren echter niet bij machte om dit waar te maken. Erwin Timmerarends (Bodegraven) zette als enige Hollander een 20-meter neer: (20.09 meter, maar de andere senioren wisten geen potten te breken. Thuisspringers Sytse Bokma en Rutger Piersma sprongen daarentegen een nieuw persoonlijk record van 21.13 meter respectievelijk 20.22 meter. Lucas van Eijk (Haastrecht) zette hier nog een 19.61 meter tegenover, maar dit kon er niet voor zorgen dat het Friese kamp een totale voorsprong behield van 2.03 meter. Daarmee ging de winst dit jaar naar Friesland.

De Friese en Hollandse springers zullen elkaar volgende maand - op - 6 augustus - opnieuw tegenkomen op de Nationale Fierljep Manifestatie, eveneens in It Heidenskip. Aankomende week komen de springers in actie in Linschoten, op 6 juli en in Zegveld, op 9 juli. Informatie staat op www.pbholland.com.

Ad Velders

Redactiecoördinator Het Kontakt Zenderstreeknieuws

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Afbeelding
Schaaktafels vernield in speeltuin Kloosterplantsoen Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Nieuw seizoen BoekStart Voorleespret in bibliotheek Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Proeftuin van Linschoten brengt de natuur dichterbij: ‘Oké, dus zó groeien peentjes!’ Algemeen 18 aug, 16:54
Afbeelding
Stewardess slaat nieuwe richting in: oude meubels opknappen Algemeen 18 aug, 08:00
Afbeelding
Jaarmarkt Montfoort kent rijke geschiedenis Algemeen 17 aug, 08:00
Afbeelding
Wethouder Vlaar legt wethouderschap Montfoort neer Algemeen 16 aug, 17:26
Afbeelding
IJsselsteiners protesteren met omgekeerde stadsvlag Algemeen 16 aug, 15:29
Afbeelding
Felicitaties voor gouden bruidspaar Algemeen 16 aug, 15:03